latinica  ћирилица
17/10/2014 |  09:54 | Аутор: Ројтерс

Рама ипак долази у Београд?

Премијер Албаније Еди Рама рекао је јучер да је разочаран због коментара српских званичника поводом инцидента на фудбалској утакмици Србија-Албанија, али је поручио да и даље намјерава да се сљедеће седмице у Београду састане са својим српским колегом.

"Заиста нам је жао и стварно смо разочарани због онога што се догодило, као и због реакције српских власти. То је невјероватно", рекао је Рама у интервјуу за Ројтерс.

Он је, међутим, за британску агенцију додао да неће дозволити да коментари и тврдње српских званичника да је његов брат одговоран за инцидент на стадиону, омету његове планове да 22. октобра посјети Београд.

"Нећемо дозволити да нас усмјерава таква политика и мржња из прошлости. Нећемо дозволити да нас усмјери оно што се догодило на фудбалској утакмици. Одлучан сам да идем даље", изјавио је Рама, прије него што је одржао говор на универзитету Харвард код Бостона.

Рама је рекао и да Албанија, у намјери да избјегне насиље, није послала своје навијаче на утакмицу, осим 45 изабраних личности, укључујући и његовог брата, које су, како је додао, детаљно провјериле српске власти.

"Није ми јасно како је неко могао да унесе дрон или заставу, кад чак ни онима који су носили албанске симболе није било дозвољено да уђу на стадион", казао је Рама.

"Јасно је да је тај летећи објекат дошао ван стадиона", сматра албански премијер.

Он се, такођер, запитао, зашто је у медијским извјештајима са утакмице умањен значај масе која пријети Албанцима и вријеђа их.

"Ми нећемо одговорити на исти стари начин овог региона, који је много пропатио од тог старог начина и коначно нашао мир", рекао је Рама.

"Смирени смо не зато што смо постали анђели, већ зато што смо увјерени да је Европа наше одредиште и зато што желимо да будемо дио европске породице као чланице Европске уније", закључио је Рама за британску агенцију.