latinica  ћирилица
17/10/2014 |  10:05 | Аутор: СРНА

Изградња зграде Шумарског факултета у Бањалуци наредне године

Влада Републике Српске прихватила је информацију о потреби изградње зграде Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци, те задужила министарства просвјете и културе, финансија, те пољопривреде, шумарства и водопривреде да предложе начин финансирања за почетак изградње зграде у наредној години.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

У информацији коју је Влада разматрала на сједници у сриједу, 15. октобра, наводи се да Шумарски факултет тренутно не располаже довољним просторним капацитетима за извођење научно-наставног процеса, те да нема наставну базу за извођење практичне наставе.

"Узимајући у обзир значај шумарства, извозну оријентисаност привредног сектора и дефицит стручних кадрова у финалној преради дрвета, сматрамо потребним актуелизовати питање изградње нове зграде Шумарског факултета чиме ће се омогућити развој и реализација студијских програма за прераду дрвета, урбаног шумарства и еколошког инжењеринга", наводи се у информацији Министарства просвјете и културе Српске.

Из ресорног министарства наводе и да ће нови студијски програми, између осталог, омогућити рационализацију уписне политике, већу мобилност студената и школовање кадрова у складу са реалним потребама тржишта рада.

Предрачунска вриједност за изградњу зграде Шумарског факултета, према урађеном идејном пројекту, износи 4.000.000 КМ, а потенцијални извори финансирања су средства посебних намјена за шуме, средства редовног пословања предузећа "Шуме Републике Српске" и други извори.

И сам Шумарски факултет Универзитета у Бањалуци је више пута указао на потребу оснивања новог студијског програма за прераду дрвета, који би, у правцу нових запослења, развоја финализације производње, развоја индустрије целулозе и папира, кориштења обновљивих ресурса енергије и јачања приватног предузетништва, био од вишеструке користи за Републику Српску.

У информацији коју је Влада Српске разматрала наводи се да шумарство и дрвна индустрија представљају важну привредну и развојну компоненту Републике Српске, а квалитено образовање стручног кадра за потребе овог сектора представља почетну карику која гарантује успјешан и снажан развој шумарства и дрвне индустрије