latinica  ћирилица
17/10/2014 |  10:06 | Аутор: Агенције

Припремно рочиште за Лору 2 - ветерани најавили протест

Жупанијски суд у Сплиту најавио је за данас припремно рочиште у случају Лора 2, које је љетос било одгођено. Координација удружења ветерана рата најавила је пред судом миран протест јер се противе том поступку у којем ће, како су истакли, као свједоци међу осталим бити и они који су "учествовали у агресији на Хрватску" .

У случају "Лора 2", по оптужници за ратни злочин над ратним заробљеницима 1992. у Војно-истражном центру Лори терети се пет војних полицајаца. Оптужени су управник тог центра Тончи Дујић, његов замјеник Тончи Вркић, те чувари Емилио Бунгур, Анђелко Ботић и Анте Гудић. Оптужени су за злостављања заробљених војника, од којих су тројица и убијени. Оптужени Дуић и Бунгур су бијегу још од Лоре 1 која је завршена правоснажним пресудама.

Као свједоци у "Лори 2" спомињу се Војкан Живковић и Горан Пантић. Јагода Бунгур, супруга трећеоптуженога Емилија, тврди да је одбрана њеног супруга из Кабинета предсједника Јосиповића добила образложење да закон по којем је осуђен у случају Лора 1, а оптужен у случају Лора 2 није донесен у складу с Уставом РХ јер га није потписао предсједник Републике, а није га је донио Сабор. Добили смо те потврде из Кабинета предсједника и на основу тих папира који су аргументовни поднијели смо захтјев за обнављање поступка Лоре 1.  По њеном тумачењу, за све је то одговоран бивши главни државни тужилац Младен Бајић.

 Он је прво групу терориста оптужио за оружану побуну и тероризам, а онда их је 10 година касније преименовао у цивиле. Мој муж с тим нема никакве везе, рекла је Бунгур. Истакла је како су Живковић и Пантић, који су предложени за свједоке у случају Лора 2, по домаћему и међународном праву "чисти терористи јер су у прољеће 1992., када више није постојала ни СФРЈ ни ЈНА, остали у Хрватској, бомбардовали и уништавали нас".