latinica  ћирилица
17/10/2014 |  13:19 | Аутор: СРНА

Атина упутила демарш Тирани због напада на припаднике грчке мањине

Грчки амбасадор у Тирани Леонидас Роканас упутио је демарш албанском Министарству спољних послова због напада албанских националиста на припаднике грчке мањине након прекида фудбалске утакмице Србије и Албаније у Београду.

Из Министарства спољних послова Грчке саопштено је да је од албанских власти затражено да осуде инциденте који су се догодили над припадницима грчке мањине у албанском селу Дервичан, у близини границе двије земље.

"Према упутству потпредсједника Владе и шефа дипломатије Евенгелоса Венизелоса, грчки амбасадор у Тирани је упутио демарш албанском Министарству спољних послова у коме тражи од албанских власти да осуде инциденте против грчке мањине послије прекида утакмице Србија-Албанија", наводи се у саопштењу.

Грчки амбасадор је затражио од званичне Тиране да предузме све неопходне мјере да би се пронашли, ухапсили и казнили они који су одговорни за напад, као и да заштити грчку националну мањину уочи предстојећег обиљежавања Дана независности Грчке, 28. октобра.

"Амбасадор је пренио огромну забринутост Грчке због сличних напада на мирољубиву грчку мањину који представљају препреку у европској перспективи Албаније", наводи се у саопштењу.

Из грчког Министарства упозоравају да напади екстремиста и националиста сигурно слабе европску перспективу Албаније и буде сјећање на прошлост Балкана коју све земље региона морају да оставе иза себе с циљем добробити заједничке европске будућности.

Након прекида фудбалске утакмице Србије и Албаније у Београду, око 100 особа са албанским заставама и транспарентима са националистичким порукама у селу Дервичани почело је да ломи излоге продавница и паркиране аутомобиле, све док их није зауставила полиција.

Насиље је избило неколико часова послије прекида утакмице у Београду, до којег је дошло након што је на стадион дроном спуштена застава са уцртаном мапом такозване "велике Албаније", којом су били обухваћени дијелови територија Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке.