latinica  ћирилица
17/10/2014 |  18:11 | Аутор: Агенције

Перковић и Мустач за сада се неће изјашњавати

Бивши шефови хрватске Службе државне безбједности Јосип Перковић и Здравко Мустач, оптужени за убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Њемачкој, саопштили су посредством адвоката да се за сада неће изјашњавати о догађајима или особама током суђења које је данас почело пред судом у Минхену.

Први дан суђења протекао је у читању оптужница и читању докумената које је Перковићева одбрана доставила суду као материјал који би јој могао користити.

Представници њемачког тужилаштва прочитали су оптужницу у којој се Перковићу ставља на терет да је засад непознатим извршиоцима убиства предао кључеве гараже у којој је Ђурековић убијен, а Мустачу да је као Перковићев надређени дао налог за убиство, преносе хрватски медији.

Суђење је данас накратко прекинуто када је предсједник судског вијећа Манфред Даустер прекинуо Перковићевог адвоката Анту Нобила који је покушао да прочита изјаву у којој се од тужилаца тражи да се изјасне у вези са сазнањима одбране да је најмање један свједок под утицајем Њемачке обавјештајне службе од које прима упутства како свједочити и новчане награде.

Предсједник судског вијећа Нобила је упозорио да протоколарно постављање оваквих захтјева у овој фази процеса није могуће, након чега је договорено да Нобило изјаву суду доставу у писаном облику у понедјељак, 19. октобра.

У тренутку када је судија на оштар начин упозоравао Нобила на кршење протокола, дио публике у судници је запљескао, након чега је судија запријетио да ће, уколико се овакво понашање понови, испразнити судницу.

Први дан суђења изазвао је велико занимање јавности, а дио суднице за посјетиоце углавном је био испуњен припадницима хрватске заједнице у Њемачкој. Суђење се наставља у понедјељак, а испитивање свједока, како је саопштио Виши покрајински суд, почеће 4. новембра.

За поступак је предвиђено 50 рочишта, а пресуда би требало да буде донесена крајем априла идуће године. За суђење су акредитована 133 новинара, од којих 15 из Хрватске.