latinica  ћирилица
17/10/2014 |  18:13 | Аутор: sportske.net

Ерволига спрема велике промјене?!

Први човјек Евролиге, Ђорди Бартомеу, причао је данас о промјенама које ће "ускоро услиједити" у тој организацији.

Евролига ће најкасније за две године почети праву, велику реорганизацију, и урадити оно о чему се одавно прича - потпуно реорганизовати такмичење тако да направи једну пирамиду на чијем врху би била Евролига, па потом Еврокуп, а затим систем националних лига!

По Бартомеовом плану укинуће се лиценце и одредиће се који тимови ће играти у првој сезони Евролиге. Касније, један или два тима ће испасти у Еврокуп који ће вјероватно промијенити име у Другу Евролигу или нешто слично, а тимови ће из те лиге испадати у систем националних лига.

Овакво рјешење би очигледно фаворизовало оне клубове који се нађу у тој првој сезони, па, ако до тога стварно дође, српски клубови би морали да се потруде да тада буду максимално спремни и снажни да се изборе за то право.

Остаје нејасно шта ће бити са правим националним шампионатима и тим тимовима који играју "у вишем рангу" од националног. Вјероватно би се играо неки кратак плеј оф систем за првака државе.

Бартомеу је истакао и да би се убрзо увео и финансијски фер плеј, како би се тимови изједначили и како би публика добила заиста најбољу могућу лигу на територији Европе.