latinica  ћирилица
22/10/2014 |  17:07 | Аутор: Агенције

МОК у петак доноси одлуку о Косову

Међународни олимпијски комитет (МОК) расправљаће у петак о захтеву Косова да постане члан те организације.

У швајцарском Монтреу је почео састанак Извршног одбора МОК-а на чијем је дневном реду и иницијатива за пријем Косова, а то питање биће размотрено задњег дана састанка, у петак, изјавио је данас портпарол те организације Марк Адамс.

Олимпијски комитет Србије (ОКС) саопштио је јуче да је од МОК примио обавјештење о званичној иницијативи Косова за пријем у пуноправно чланство у МОК-а.

"Имамо информацију да су чланови МОК спремни да овога пута дају подршку тој иницијативи, иако смо у сарадњи са надлежним државним институцијама, у више наврата инсистирали да су такве активности неприхватљиве", саопштио је ОКС.

У саопштењу се наводи да би "такав пријем представљао преседан који се није догодио у скоријој историји, обзиром да у том периоду ни један национални олимпијски комитет није примљен у чланство МОК, а да претходно та земља није примљена у чланство Уједињених нација".

На дневном реду Извршног одбора МОК-а наћи ће се и питање суспензије Гамбије, због спора око сједишта Олимпијског комитета те земље.

Извршни одбор МОК чине предсједник, четири потпредсједника и десет чланова. Садашњи предсједник одбора је Нијемац Томас Бах.