latinica  ћирилица
26/10/2014 |  13:29 | Аутор: СРНА

Почиње вакцинација против грипа

У Институту за јавно здравство Републике Српске сутра ће почети овогодишња вакцинација против грипа, а Фонд здравственог осигурања обезбиједио је 12.000 доза бесплатних вакцина.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Српске Љубица Јандрић рекла је да би до сутра здравствене установе требало да преузму бесплатне вакцине за приоритетне болеснике.

"Међу приоритетним категоријама су дијабетичари зависни од инсулина, лица на хемодијализи, лица са кардиохируршким интервенцијама, обољели од мултипле склерозе и мишићне дистрофије, ХИВ позитивни и обољели од АИДС-а, те дјеца обољела од цистичне фиброзе, особе у фази ремисије и лица са посебним потребама. Осим тога, имамо и одређену количину доза за инфективну клинику и јединицу интензивне медицине", рекла је Јандрићева.

Она каже да је Институт ове године купио и 1.500 доза комерцијалних вакцина, чија ће цијена бити 20 КМ.

"Осим наведених категорија, здравствене индикације за вакцинацију односе се и на лица обољела од хроничних болести srcа, плућа, бубрега и метаболичких обољења, дијабетичаре који нису зависни од инсулина и дјецу обољелу од хоничних болести", рекла је Јандрићева.

Јандрићева је навела да је и ове године у употреби монодозна вакцина од 0,5 милилитара, са периодом стварања антитијела од 15 дана, при чему се за дјецу до три године користи половина дозе.

Специјалиста епидемиолог Нина Родић-Вукмир рекла је да ће састав вакцине за ову сезону бити углавном исти као и претходних, уз измјену А соја инфлуенце.

Она је истакла да се ове године први пут уводи и такозвани сентинел надзор над грипом, који подразумијева систематично и редовно узимање узорака према одређеном распореду у репрезентативном узорку популације, а који ће обављати Универзитетска болница - Клинички центар и Дом здравља Бањалука.

"На овај начин пратимо појављивање и циркулацију одређених врста сојева вируса, скрећемо пажњу на овакав начин праћења развоја заразних болести, на основу чега можемо да утврдимо колики је удио инфлуенце у односу на остале заразне болести", рекла је Вукмирова.

Она је навела да је број обољелих у Репубици Српској за сада на предсезонском нивоу и да се пораст броја обољелих очекује око половине децембра, али да је највећи број обољелих у јануару и фебруару.

"Епидемија се проглашава када добијемо довољно велики број пријављених са једне територије гдје се региструје груписање обољелих, односно када клиничари и епидемиолози процијене да је тај број превазишао уобичајени ниво грипа за тај период", рекла је Вукмирова.

У свијету годишње од грипа оболи око пет милиона људи, а од 200.000 до 500.000 умре од посљедица компликација.