latinica  ћирилица
26/10/2014 |  15:23 | Аутор: РТРС

Паланчиште: Парастос жртвама усташког злочина

Историја се мора знати, да се трагични догађаји из прошлости не би никада поновили, порука је из Паланчишта, код Приједора, гдје је обиљежна 72. година усташког покоља и страдања цивила.

У периоду од 1941. до 1945. године у поткозарском селу Паланчиште убијена је половина становништва. Од стране фашистичке НДХ-а страдала су 464 цивила, а највише жртава, убијено је 20. октобра 1942. године.

Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава Другог свјетског рата, обиљежило је стратишта цивила постављањем храстових крстова на пет локација, који ће сљедеће године бити освештани.

У цркви Успења Пресвете Богородице служена је Света литургија и парастос а јереј Владислав Вучановић рекао је да је на овај начин обиљежено 72 године од покоља у селима Велико и Мало Паланчиште и околини гдје су усташе за само једну ноћ звјерски убиле 464 мјештанина.

"Овај злочин је изузетно монструозан и један од највећих у Другом свјетском рату и, нажалост, неоправдано предат забораву, имајући у виду да је међу убијеним било 226 дјеце - од новорођенчета до 17 година старости", каже Вучановић.

Он је додао да су се овдје окупиле породице и поштоваоци пострадалог народа и сви људи добре воље да својим присуством допринесу да се трагични догађаји никад не забораве.

"Од Његове светости партијарха српског Иринеја добили смо 50 гранитних плоча на којим ће бити исписана сва имена жртава. Полоче ће бити постављене у овом храму у Малом Паланчишту који је, након тог усташког пиревања запаљен, а обновљен је тек 2004. године", рекао је Вучановић.