latinica  ћирилица
27/10/2014 |  07:53 | Аутор: СРНА

ЦИК: Данас објављивање утврђених изборних резултата

Представници Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ данас ће у Сарајеву одржати конференцију за новинаре о утврђеним резултатима општих избора, саопштено је из ове комисије.

Члан ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је јуче Срни да има информацију да је бројање гласова завршено и да се резултати генеришу, те да би, највероватније, могли бити утврђени данас.

Предсједник ЦИК-а БиХ Стјепан Микић је раније изразио увјерење да ће Комисија данас објавити утврђене резултате овогодишњих општих избора у БиХ, а потврђене у оквиру законом утврђеног рока од 30 дана након избора.

"Законски рок за утврђивање и објављивање резултата је 20 дана од дана избора, али сам сигуран да ћемо тај рок скратити", рекао је Микић, подсјећајући да су за претходне опште изборе 2010. године и локалне 2012. године утврђени резултати објављени 15 дана након избора.

Предсједник ЦИК-а подсјетио је да након утврђивања и објављивања резултата слиједи период у којем овлаштени субјекти могу поднијети захтјеве за ново бројање.

"Видјећемо да ли су ти захтјеви оправдани, јер можда су неки реализовани овим нашим захјевима за поновно бројање по службеној дужности", рекао је Микић.

Конференција ЦИК-а биће одржана у 14.00 часова у згради институција БиХ, саопштено је из ЦИК-а.