latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:44 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Отворени сукоб Суда и Тужилаштва БиХ

Тужилаштво и Суд БиХ, који су ушли у отворени "рат" због случајева "Гибралтар" и "Месо", кренули су погрешним путем и умјесто међусобног оптуживања требало би да се баве послом за који су надлежни, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.

Тегелтија је навео да су међусобне оптужбе, које су ове двије правосудне институције изнијеле у јавност, погрешан пут.

"То што се дешава је својеврстан `рат` саопштењима, није добра порука и погрешан је начин комуникације ове двије институције. Суд одлучује о мјерама у кривичном поступку, па и о притвору и кривици. Тужилаштво је страна у поступку и требало би да се повинује одлукама Суда на које има право жалбе", рекао је Тегелтија за "Глас Српске".

Он сматра да ће о овом бити ријечи на наредној сједници ВСТС-а, заказаној за 5. и 6. новембар.

Делегат у Дому народа БиХ Крстан Симић рекао је да је изненађен и згрожен односима на релацији Суд - Тужилаштво БиХ, додајући да је законом све уређено и да је потребно да обје институције раде према важећим законима и прописима.

"Није на Тужилаштву да коментарише одлуке Суда, нити је на Суду да коментарише оно што је Тужилаштво затражило, него да доноси одлуке", рекао је Симић.

На рочишту за одређивање притвора осумњиченим у акцији "Гибралтар" дошло је до отвореног сукоба тужиоца Тужилаштва БиХ Драгице Глушац и судије Суда БиХ Минке Крехо, а сукоб из суднице је прерастао у невиђен "рат" саопштењима након што је Суд БиХ одбацио приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора, пише лист.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је незадовољно одлукама Суда БиХ да у предмету "Гибралтар", а нешто раније и у предмету "Месо" осумњичене пусти да се бране са слободе.

Суд БиХ је одговорио да је забрињавајућа све учесталија пракса Тужилаштва БиХ да незадовољство судском одлуком изражава путем медија.