latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:48 | Аутор: СРНА

Скопље - Мјере за смањење загађења ваздуха

Градска управа Скопља најавила је мјере за смањење загађења ваздуха које, између осталог, предвиђају увођење вожње по принципу "пар-непар" таблица за путничка возила, те бесплатни аутобуски превоз уколико 10 дана заредом концентрација штетних честица буде веома висока.

Најављеним мјерама, о којима ће градска скупштина расправљати у четвртак, 30. октобра, предвиђено је и увођење 60 електробицикала, да добављачи робу испоручују до 10 сати ујутро, за теретна возила је предвиђен посебан саобраћајни режим, а планира се и увођење аутоматског система за управљање саобраћајем.

Мјерама за смањење загађења предвиђено је обезбјеђивање четири дана бесплатног превоза за пензионере и један за студенте у току једне седмице, те куповина бицикала и инсталирање нових пунктова како би се растеретио саобраћај.

Вожња по таблицама "пар-непар" за путничка возила односи се на то да је дозвољена вожња аутомобила само оног дана када је то предвиђено, што зависно од броја којим се завршава таблица на возилу, што је већ примјењивано у некадашњој СФРЈ.

Управа планира да, као и у Лондону, Бечу, Клагенфурту, Линцу и другим градовима, прска улице калцијум-магенизијум-ацетатом, средством које и до 30 одсто смањује концентрацију ситних честица /ПМ10 и ПМ2,5/.

Скопље слови за један од најзагађенијих градова у Европи.

Мјерне станице у Скопљу већ мјесецима региструју веома високу концентрацију честица ПМ10, које се сматрају најштетнијим по здравље.