latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Николић не иде у Белгију због истицања симбола Косова

Предсједник Србије Томислав Николић неће сутра учествовати на комеморативном скупу у Белгији поводом 100. годишњице Првог свјетског рата, иако је било планирано, због тога што ће на свечаности бити истакнути симболи самопроглашеног Косова.

"Иако је било у плану да предсједник Републике учествује на том скупу и ода пошту војницима земаља побједница у Првом свјетском рату, предсједник неће отпутовати у Белгију. Разлог је обавјештење које је добијено од организатора да ће на свечаности бити истакнути симболи самопроглашене Републике Косово", саопштила је Прес служба предсједника Србије.

Комеморативни скуп одржава се у Њупорту и Ипру.

У саопштењу се подсјећа да је Николић присуствовао обиљежавању стогодишњице Првог свјетског рата у Лијежу 4. августа.

Том приликом на церемонији су истакнута обиљежја свих побједница у Првом свјетском рату, а нису била обиљежја самопроглашене Републике Косово.

Штавише, та мањина није имала улогу у Првом свјетском рату, која би је сврстала у ред побједника и изједначила њен третман са Србијом. "Истицање обиљежја самопроглашене Републике Косово је за Србију неприхватљиво, те предсједник не може да учествује у сутрашњој церемонији", наведено је у саопштењу.