latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:36 | Аутор: СРНА

Спријечити одлазак терористичких бораца на трусна подручја

БиХ ће наставити активности на превенцији одласка терористичких бораца на трусна подручја, и то прије свега ефикасном граничном контролом и прекидом финансијске подршке њиховим активностима, рекла је замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић.

Бабићева, која је данас у Неуму отворила дводневну ОЕБС-ову Медитеранску конференцију, истакла је да се ниједна држава не може борити сама против терористичке опасности него је потребан координисани међународни и регионални напор у спречавању опасности од терористичких пријетњи.

Она је истакла да је овај скуп посебно важан, јер се ове године обиљежава 20 година од успостављања постојећег оквира за сарадњу ОЕБС-а и медитеранских партнера за сарадњу, као и да је ово јубиларна, 20. конференција. 

"Теме овогодишњег скупа су добро одабране, а посебно што недопуштена трговина малим и лаким оружјем, те интензивирање терористичких напада представљају изузетно озбиљне пријетње безбједности и друштвеном и привредном развоју, не само земљама медитеранског региона, већ и шире", нагласила је Бабићева.

Она је навела да у том смислу, ову конференцију види као врло важан форум за размјену мишљења о новим путевима за даљу сарадњу земаља у рјешавању тих пријетњи. 

"УН-ов програм дјеловања за спречавање, сузбијање и искорјењивање незаконите трговине и ОЕБС развили су широк спектар инструмената како би се носили с различитим аспектима неовлаштеног промета малог и лаког оружја. Међутим, јасно је да све расположиве ресурсе треба ујединити у јачању међународне сарадње и побољшању координације међу свим заинтересираним странама", додала је Бабићева.

Она је указала да су у посљедњих годину насилне терористичке и екстремистичке групе провеле терористичке нападе у којима су убијене и расељене на хиљаде цивила. 

Скуп под називом "Недозвољена трговина малим оружјем и лаким наоружањем и борба против тероризма у медитеранској регији", заједно су организовали МИП БиХ и Одјељење за спољну сарадњу Секратаријата ОЕБС-а.

На конференцији су присутни и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер, предсједавајући Сталног савјета ОЕБС-а Томас Гремингер, предсједавајући Контакт-групе с медитеранским партнерима Вук Жугић и шеф делегације Србије при Парламентарној скупштини ОЕБС-а Дијана Вукомановић.