latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Суђење Мирославу Мишковићу одложено по шести пут

Суђење власнику "Делта Холдинга" Мирославу Мишковићу, његовом сину Марку, власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу и још осморици оптужених да су злоупотребама оштетили путарска предузећа, по шети пут од прољетос одложено је у Специјалном суду у Београду због штрајка адвоката.
Мирослав Мишковић - Фото: ТАНЈУГ
Мирослав МишковићФото: ТАНЈУГ

Наредно суђење заказано је за 17, 18. и 19. новембар.

Сви оптужени се бране са слободе. Мишковић старији је положио јемство од 12 милиона евра у готовини као замјену за притвор, а његов син Марко је заложио некретнине вриједне 3,2 милиона евра за одбрану са слободе.

Процес су до сада у судници пратили домаћи и страни посматрачи, којима је обезбијеђен превод о трошку власника "Делта холдинга", по одобрењу суда, а њихово присуство очекује се и у наставку процеса.

Оптужница терети Мишковића и остале да су од 2005. до 2010. године незаконитим извлачењем новца из путарских предузећа и утајом пореза оштетили путарска предузећа за 16,95 милијарди динара, а буџет за 472 милиона динара.

Мирославу и Марку Мишковићу и Милу Ђурашковићу на терет се стављају кривична дјела злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву и пореска утаја. За оба дјела законом је запријећена казна до 10 година затвора.

Оптужница обухвата и Риста Ристића, Милутина Гашевића, Зорана Михаиловића, Дејана Јевтића, Здравка Раша и Предрага Филиповића који се терете за помагање у извршењу кривичног дјела злоупотреба положаја одговорног лица. Живојин Петровић и Јадранка Бардић оптужени су за кривично дјело пореска утаја. Сви оптужени су у истрази као и на почетку суђења у изјашњавању о кривици негирали да су извршили кривична дјела за која се терете.

Власник "Делта холдинга" пуштен је 23. јула 2013. из притвора након седам и по мјесеци, уз јемство од 12 милона евра у динарској противвриједности, а које је уплатила његова компанија да би се бранио са слободе.

Мишковићу је привремено одузет пасош и одређена мјера забране напуштања боравишта, уз обавезу јављања Полицијској управи за град Београд - ПС Савски вијенац, сваког првог радног дана у мјесецу.

Иста ова мјера предвиђена је и за његовог сина Марка, коме је 7. октобра укинут кућни притвор за јемство хипотеком на локал вријености 3,2 милиона евра.