latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:25 | Аутор: Агенције

Ко је "покривао" Љимаја - суспендована тужитељка Еулекса

Еулекс је данас потврдио да је суспендована тужитељка из Велике Британије, Мариа Бамиех, због цурења осјетљивих материјала.

Дневник Коха диторе је објавио текст о томе да је Бамиех обезбиједила доказе да су двојица високих званичника Еулекса примили мито да би затворили најмање три велика криминална случаја. Тим за борбу притив корупције је, док је прислушкивао учеснике у неким криминалним радњама, прислушкивао и главног тужиоца Еулекса, Јарославу Новотну и предсједника скупштине судија Еулекса, Франческа Флорија, који су се састајали с различитим посредницима у циљу заташкавања тешких криминалних дјела. То је у изјави за КТВ потврдила портпарол Еулекса, Драгана Николић Соломон. Вјерује се да су они допринијели затварању кривичног поступка против посланика Фатмира Љимаја, бившег генералног секретара Министарства здравља Иљира Тољаја и у случају експлозије у локалу Енвера Секираче, за шта су осумњичени припадници специјалне јединице Полиције Косова из региона Урошевца.

Тужилац Мариа Бамиех је, према дневнику, прикупила конкретне материјалне доказе против двојице високих званичника Еулекса али и бившег замјеника главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова, Џонатана Ратела који је наводно ометао истрагу против Новотне и Флорија и покренуо поступак против Бамиех за паркирање возила или долазак њене кћерке у канцеларију.

Рател је према Кохи ометао најмање још једну истрагу против десет особа осумњичених за организовани криминал у коју су били укључени познати бизнисмени и политичари.

Да би се поново отвориле ове истраге било је неопходно да се интервенише директно из Брисела.

Портпаролка Еулекса је изјавила да је Бамиех суспендована током прошле недјеље и да ова мјера није изречена због текста који је данас објавила Коха диторе.

 

ЕУ: Еулекс није прешао црту

Кетрин Ештон одбила је да коментарише наводе приштинских медија да је новинарима пријећено због текстова о корупцији у врху мисије Еулекс на Косову.

"Еулекс ради у оквиру мандата и никаква црта није пређена", рекла је Коцијанчич и додала да "и новинари морају да се придржавају неких правила", рекла је она, одбијајући да коментарише конкретан случај.

"Коха Диторе" је недавно о објавила документован извештај да је унутар Еулекса покренута истрага против више високих функционера због узимања мита да би спријечили кривичне поступке против појединих косовских политичара и њима блиских лица.

Након тога је Еулекс од новинара "Кохе" затражио да им доставе сва документа која имају о томе и запријетио кривичним гоњењем ако то не учине.

Коцијанчич није хтела ни да потврди наводе да су функционери Еулекса суспендовани због корупције и да су предмет истраге.

"Никада не коментаришемо документа која "процуре", а сваку оптужбу о злоупотребама треба процесуирати редовним судским путем, а не кроз медије", поручила је она, истичући да особље Еулекса дуго и напорно ради на јачању правне државе на Косову и да има пуну подршку ЕУ.