latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:37 | Аутор: Агенције

Загреб: Мушкарац се запалио на протесту ветерана

Мушкарац који се запалио ноћас испред седишта Министарства бранитеља у Загребу, гдје се одржава протест хрватских ратних војних инвалида, је бранитељ Дамир Чакинић, ван животне опасности је, али му предстоји дуготрајно лијечење због опекотина.

Начелник загребачке Клинике за трауматологију Аљоша Матејчић  је потврдио да су Чакинићу констатоване тешке тјелесне повреде узроковане опекотинама горњег дијела тела, односно 40 одсто укупне тјелесне површине.
"Ван животне опасности је и контактибилан, али му предстоји дуготрајно лијечење", прецизирао је Матејчић.

Да је 50-годишњи Чакинић хрватски бранитељ потврдио је медијима предсједник Удружења стопроцентних ратних војних инвалида Ђуро Глогошки, док полиција, која је ноћас кратко саопштила да се хрватски држављанин запалио око 22.30 сати испред Министарства бранитеља, данас не даје никакве информације, с обзиром да се ради о покушају самоубиства.

Лакше повријеђена особа, која је покушала да помогне Чакинићу, превезена је у КБЦ Загреб.
Предсједник Удружења специјалне полиције Јосип Клем рекао је претходно да се нада да ће Чакинић бити добро и "да ће све остати на томе" јер су, како је казао, бранитељи испред Министарства већ уморни и "танки са живцима".

Коментаришући ноћашња збивања потпредсједник Сабора Ненад Стазић (СДП) оцијенио је данас у радијској емисији "У мрежи Првог" да је "политика покушала смирити ситуацију, јер ако се иде ван институција ствари се одвијају неконтролисано".
"Не знам шта су бранитељи протестанти још спремни да рискирају. Ствари су измакле контроли, ово што се ноћас догодило велика је трагедија.... Позвани су у највише институције. Када неко презире позив предсједника Хрватске и парламента, не знам шта мисли о тој држави...", навео је Стазић.

Потпредседник Сабора из редова ХДЗ-а Жељко Реинер у истој емисији Стазићеве тврдње назвао је бесмислицама.
"Ову државу нису стварали ови који су сада на власти, него бранитељи које оптужују да не поштују своју државу", поручио је Реинер.
У шатору демонстраната испред Министарства бранитеља данас ће бити одржан округли сто на тему "100 одсто за Хрватску у проналаску рјешења", у организацији Удружења стопроцентних хрватских ратних војних инвалида, које је прије девет дана покренуло протест, и које на панелу очекује учешће државног врха.

Бранитељи протестом траже смјену ресорног министра Предрага Матића, његове замјенице Весне Нађ и помоћника Бојана Главашевића, као и уставни закон о правима хрватских бранитеља.