latinica  ћирилица
28/10/2014 |  11:24 | Аутор: Б92

Блатер: Вјерујемо Русији и њеним властима

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) има поверење у Русију која ће 2018. године организовати Мундијал и противи се могућем бојкоту због украјинске кризе.

"ФИФА безусловно подржава Свјетско првенство у Русији. Вјерујемо тој земљи и вјерујемо њеним власти", рекао је предсједник ФИФА Јозеф Блатер.

Блатер је био у посјети у Москви на церемонији откривања званичног логоа Мундијала, на којој је најављено присуство руског предсједника Владимира Путина.

Блатер је оцијенио да бојкот никада није учинио ништа позитивно и додао да "фудбал може да помогне не само у уједињавању Русије већ да покаже да је јачи од било каквог протеста".

"Када добијамо писма из Сјеверне Америке у којима се тражи ускраћивање домаћинства Русији, ми одговарамо да је у питању фудбал", рекао је предсједник ФИФА.

Амерички сенатори, укључујући и бившег предсједничког кандидата Џона Мекејна, затражили су у марту од Блатера да се Русији ускрати организација Мундијала због њене улоге у украјинској кризи.

Блатер је изразио задовољство напретком Русије у припремама за првенство, које ће бити одржано у 11 градова широм земље.

Предсједник ФИФА подсјетио је на успјех Русије у организацији Зимских олимпијских игара ове године у Сочију, упркос оштрим критикама у свијету да није у потпуности успјела у томе.