latinica  ћирилица
28/10/2014 |  12:03 | Аутор: СРНА

"Просвета" представила непознате Андрићеве есеје

Издавачко предузеће "Просвета" на Сајму књига у Београду представило је књигу потпуно непознатих есеја Иве Андрића о српским писцима коју је приредила Андрићева задужбина, као и дјело Животе Ивановића о предсједнику Русије Владимиру Путину "Нова руска ријеч Путин".
Иво Андрић - "О српским писцима" - Фото: СРНА
Иво Андрић - "О српским писцима"Фото: СРНА

Андрићеви есеји о Његошу и Вуку објављени су у више махова, али 19 есеја у овој књизи о Петру Кочићу, Сими Матавуљу, Растку Петровићу, Јовану Скерлићу, Владимиру Ћоровићу, Сими Пандуровићу, па чак и о мање афирмисаним ауторима, као што су Гавро Вучковић и Бранко Машић, до сада су били готово потпуно непознати читалачкој јавности.

"Нова руска ријеч Путин" је књига која даје све аспекте феномена Путин, а из штампе је изашла непосредно пред посјету руског предсједника Србији.

Представљена је и књига "Мала црвена књижица Мао Цедунга" са цитатима некадашњег кинеског лидера, коме посмртно расте популарност у Кини.

Посебно интересантни за нове генерације у Србији су цитати Мао Цедунга који изненађују савременошћу, иако је прошло 50 година од издавања прве "Црвене књижице", некад обавезне лектире сваког Кинеза, саопштено је из "Просвете".

Мао Цедунгу, кога у Кини посматрају као социолошко-психолошки феномен, нагло расте популарност у тој земљи, код грађана, али и у круговима политичког естаблишмента, јер Кинези све више постају свјесни да без њега не би имали Кину каква је данас.

Међу новим насловима "Просвете" је и студија Драгана Симеуновића "Нација и глобализација" са предговором Владете Јеротића, књига историчара Новака Јовановића "Увреда, бес и крв" о утицају српске штампе на судбину посљедњег Обреновића, али и нови роман Јасмине Ане "Последњи танго у Краљеву".

"Нација и глобализација" разматра посљедице процеса глобализације на прекрајање међудржавних граница, а "Увреда, бес и крв" доказује да је на почетку вијека српска штампа била толико моћна да од једног владара Александра Обреновића створи "обредну жртву", на коју су сваљени гријехови цијеле заједнице.

У новој едицији "Хит" објављен је нови роман Јасмине Ане "Последњи танго у Краљеву", драматична прича о судбинама младих пред распад Југославије.

Изложен је и посљедњи број часописа "Књижевност", посвећен у потпуности књижевници Светлани Велмар-Јанковић.