latinica  ћирилица
28/10/2014 |  13:47 | Аутор: РТРС

Радојичић: Нови сазив Парламента већ идућег мјесеца

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је, у разговору са директором Канцеларије за питања јужне и централне Европе у Стејт департменту, Томасом Јаздгердијем, да је потребно брзо конституисање парламената и избор влада на свим нивоима у БиХ.
Игор Радојичић, Томас Јаздгерди - Фото: СРНА
Игор Радојичић, Томас ЈаздгердиФото: СРНА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изразио је данас очекивање да ће нови сазив парламента бити конституисан у другој половини новембра, те да би, у складу са постојећим процедурама, нова влада РС могла бити изабрана до Нове године.
Током данашњег састанка са Томасом Јаздгердијем, директором Канцеларије за питања Јужне и Централне Европе америчког Стејт департмента, предсједник Радојичић указао је на потребу за брзим конституисањем парламената и избором влада на различитим нивоима.

Предсједник Радојичић нагласио је да овај пут постоји могућност бржег формирања власти на нивоу БиХ, уколико побједничке странке у Федерацији БиХ прихвате концепт формирања кореспондентних структура на нивоу БиХ и у ентитетима у којима би могле учестововати странке које су добиле највише гласова у ентитетима.

С друге стране, амерички дипломата истакао је заинтересованост САД за БиХ и Балкан, наглашавајући  потребу даљег рада на европским интеграцијама и рјешавања отворених питања као што су: ''Сејдић – Финци'', механизам координације о европским питањима, војна и државна имовина, као и реформе на побољшању пословног окружења и стања у економији.

Осим тога, он је истакао да ће САД, заједно са Европском унијом, наставити подржавати реформе и модернизацију у различитим областима у БиХ као и квалитетну регионалну сарадњу.