latinica  ћирилица
28/10/2014 |  15:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановић: Нисам предложио прекид преговора с ЕУ

Црногорски премијер Мило Ђукановић демантовао је данас у Парламенту, током традиционалног премијерског сата, да је предложио прекид преговора Црне Горе са Европском унијом, као што је то учинио Исланд.

Ђукановић је рекао да је процес придруживања двостран, те да у њему свако има право да учествује, даје допринос и сугестије и додао да земља која је у процесу преговора има право на своје мишљење, па и да одустане.
"Никакав приједлог нисам дао Црној Гори да одустане од преговарачког процеса. Напротив, више пута сам рекао да примјећујем бројне слабости у актуелном моделу европских интеграција, али да сам убијеђен да бољег модела за стабилност и развој земаља западног Балкана нема", јасан је Ђукановић.

Одговарајући на питање лидера Демократског фронта (ДФ) Миодрага Лекића, чији је клуб више мјесеци бојкотовао премијерски сат, да ли сматра ли да је афера "Снимак" завршена ствар, премијер је навео да је та прича исконструисана и измишљена ради суђења владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС).

Како је поручио, прича око "Снимка" - у вези са објављивањем аудио снимака са сједница органа владајуће ДПС на којима је, наводно, говорено о злоупотреби државних ресурса у страначке сврхе, односно запошљавању по партијској припадности уочи прошлогодишњих парламентарних избора - политички је окончана.
"Искористићу прилику да поновим да је та афера измишљена ради суђења ДПС-у, у циљу обмањивања домаће и међународне јавности, како би се очистио терен за остваривање политичких амбиција опозиције ван изборног процеса", објаснио је премијер.

Лекић је Ђукановића позвао на јавну дебату као, како је рекао, човјек који заузима одређено мјесто у опозицији - водеће према броју посланика клуба.

Премијер је одбио његов позив, наводећи да парламент доживљава као мјесто за дебату, уз констатацију да Лекића не доживљава као адекватног противкандидата, преноси портал Радио-телевизије Црне Горе.

Ђукановић, од кога је шеф клуба посланика ДПС-а, Милутин Симовић затражио да прокоментарише извјештај Европске комисије о напретку Црне Горе за 2014. годину, подсјетио је да је држава већ трећу годину у преговарачком процесу са Унијом и да сматра да су оцјене из извјештаја "у оквирима очекивања".
"У влади смо сагласни да је владавина права не само приоритетна област, већ и круцијална основа демократског развоја цјелокупног региона", навео је Ђукановић и подсјетио на недавно изнијете ставове одлазећег комесара за придруживање Штефана Филеа, који је казао да је остварени напредак "за похвалу".

Предсједник Владе Црне Горе  најавио је да ће и наредна година бити година реформи у којој ће власт наставити са мјерама које ће обезбиједити привредни раст, а унапређиваће политику која за циљ има повећање броја радних мјеста у земљи.
"Наставићемо активности са циљем отварања нових преговарачких поглавља", поручио је Ђукановић који, такође, тврди и да у Црној Гори нема привилегованих људи који су изван правног система државе.