latinica  ћирилица
28/10/2014 |  16:39 | Аутор: СРНА

Босић: Жалба на резултате избора за предсједника Српске

Предсједник СДС-а, Младен Босић рекао је да "има много нерегуларности у резултатима избора за предсједника Републике Српске" и да ће Савез за промјене, чији је СДС члан, уложити приговор Централној изборној комисији БиХ.

"Један од примјера је Вишеград, гдје је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик добио 113 гласова, а наш кандидат Огњен Тадић није добио ниједан", рекао је Босић новинарима након састанка представника странака које чине Савеза за промјене.

Он је истакао да ће бити затражено ново бројање гласова и експертиза изборног процеса.

"Сви чланови Савеза за промјене сагласни су да морају остати досљедни политици промјена у Републици Српској и БиХ. Позивамо и остале политичке партије, наравно осим представника СНСД-а, на разговоре", рекао је Босић и напоменуо да је СДС апсолутно јединствен.

Према Босићовом мишљењу, Додик је изгубио изборе и више "не влада ситуацијом у Републици Српској и на нивоу БиХ".

"За нас је био проблем подршка Његове светости патријарха српског Иринеја Милораду Додику у изборној кампањи, због чега ћемо се обратити Синоду Српске православне цркве", каже Босић.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је да ће радити на дефинисању парламентарне већине у Представничком дому парламента БиХ и формирању Савјета министара БиХ.

"Урадићу све да Савјет министара БиХ буде састављен од чланова Савеза за промјене. У прилог нам иду и ставови Европске народне партије која очекује формирање власти од чланова ове партије из БиХ", каже Иванић.