latinica  ћирилица
28/10/2014 |  16:50 | Аутор: РТРС

Добојски "Водовод" добио донацију од Швајцарске

Добојски "Водовод" добио је лабораторију за анализу воде и двије аутоматске хлорне пумпе за црпне станице у Лукама и Руданци. Донација вриједна 170.000 марака стигла је од Владе Швајцарске .
Добојски "Водовод" добио донацију од Швајцарске - Фото: РТРС
Добојски "Водовод" добио донацију од ШвајцарскеФото: РТРС

Нова опрема омогућиће квалитетну и поуздану анализу воде која се користи за пиће. "Водоводу" је од велике користи, јер је њихова опрема у лабораторији уништена у поплави.

"Вриједност донације је око 170.000 марака а опрема је купљена овдје локално, то значи у БиХ", рекао је Јосеф Гунтерн, директор Канцеларије за сарадњу при амбасади Швајцарске у БиХ.

За око 42.000 Добојлија најважније је да је вода коју пију из градског водовода исправна . Примједбе које имају односе се на цијену .

Цијена воде повећана је прије поплаве са 1,10 на 1,40 марака по кубном метру. За привреднике 4,40 марака што је велика ставка за уништену добојску привреду. У "Водоводу" кажу да су то економске цијене које им омогућавају да послују без губитака.

"Цијену воде креира и одређује оснивач, а то је град Добој а  о промјени цијена то ћемо видјети у наредном периоду" каже Живко Ерцег, замјеник директора Водовода у Добоју.
"Генерално о смањењу воде ја немам информација да је до сада предузиман дио активности јер би то и економски било тешко одрживо и неоправдано", рекао је замјеник градоначелника Добоја, Драган Василић.

Осим донације за "Водовод", Швајцарци на подручју Добоја обнављају 170 стамбених јединица, а охрабрује најава пројекта улагања у привреду .