latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:22 | Аутор: Б92

Почиње нова сезона у НБА лиги

У вечери између уторка и сриједе почиње нова сезона у НБА лиги, у којој ће први пут играти преко 100 иностраних играча, пише Б92.
НБА лига - Фото: илустрација
НБА лигаФото: илустрација

Највише иностраних играча долази из Канаде, чија колонија у НБА лиги броји 13 играча, међу којима је најзвучније име овогодишњи први пик Ендрју Вигинс.

Србију ће представљати двојац из Голден Стејта, Немања Недовић и Огњен Кузмић, а све бивше југословенске републике имају представнике у неком од тимова најјаче лиге на свијету.

 

 

Највише играча са ових простора имаће Словенија, коју поред браће Драгић који ће бранити боје Финикса представља и бек Мемфиса Бено Удрих. Старији Драгић ће поред Ерика Бледсоа бити најважнији играч Санса у овој сезони, његов брат је Руки И бориће се за мјесто у тиму, док ће Бено Удрих вјероватно имати епизодну улогу.

Хрвати и Босанци ће имати по два представника, док је Перо Антић једини Македонац у НБА.

Чини се да ће највећу улогу од свих имати кошаркаши из Црне Горе. Послије одласка Кевина Лава Никола Пековић је прва опција у рекету Минесоте, а у зависности од тога како се покаже Ендрју Вигинс можда чак и прва нападачка опција тима. Никола Вучевић ће задржати мјесто стартера у Орланду и и ове сезоне претендује да буде један од кључних играча у тиму и човјек око кога ће се, уз Оладипа и Пејтона градити франшиза. Ако рачунамо и Николу Миротића у кошаркаше из Црне Горе онда су Црногорци изједначени по броју представника у НБА са Словенијом.

Мирза Телетовић је прву сезону у Бруклину пресједио на клупи, у другој се изборио за мјесто у тиму и ове сезоне ће се трудити да задржи минутажу, док ће се Јусуф Нуркић борити за мјесто у тиму Денвера, а тренер Браја Шоу је истакао да ће корпулентог Босанца користити и на позицији крилног центра.

Хрвати имају два рукија ове сезоне, али се од Бојана Богдановића очекује озбиљна улога у тиму Бруклина док ће Дамјан Рудеж послије тешке повреде Пола Џорџа имати више простора у тиму Индијане.

Послије Канаде највише представника у НБА има Француска. Десет Француза игра у НБА клубовима, а најпознатији су свакако плејмејкер Сан Антонија Тони Паркер и центар Чикаго Булса Жоаким Ноа. Ту су још и Јан Маинми ( Индијана), Дамјан Инглис (Милвоки), Рони Турјаф (Минесота), Алексис Ажинка (Њу Орлеанс), Еван Фурније (Орландо), Николас Батум (Портланд), Борис Дијао (Сан Антонио), Руди Гобер (Јута), Кевин Серафан (Вашингтон).

 

 

Представнике у овој сезони у НБА лиги имаће и државе попут Сенегала (Ђорги Дијенг, Минесота), Венецуеле (Грејвис Васкез, Торонто), Хаитија (Семјуел Далембер, Њујорк Никс), Јамајке (Џером Џордан, Бруклин; Рој Хиберт, Индијана), ДР Конга (Бизмарк Бијомбо, Шарлот).

Тим са највећим бројем странаца у свом саставу већ традиционално су Сан Антонио Спарси који у ростеру имају осам иностраних играча. Та бројка би могла да буде и девет, ако бисмо рачунали и Тима Данкана који је са Дјевичанских острва.

Инострани играчи су кључни у неколико НБА клубова, па ће тако Далас и даље играти по мјери Дирка Новицког, Сан Антонио ће покушати да дође до још једне титуле предвођен иностраном великом тројком у саставу Паркер, Ђинобили, Данкан. У Чикагу све очи су упрте у Дерика Роуза, али ће јако битне карике у тиму бити и Француз Жоаким Ноа, Шпанац Пау Гасол и Црногорац са шпанским папирима Никола Миротић.

У Мемфису ће кључну улогу имати Марк Гасол, а од његовог земљака Рикија Рубија се очекује да диригује игром Минесоте. Момак из Конга који такође наступа за репрезентацију Шпаније Серж Ибака и ове сезоне ће бити један од бољих одбранбених играча у лиги и највећа подршка Вестбруку и Дјуренту у Оклахоми.

Сезона у НБА лиги почиње у ноћи између уторка и сриједе, када се играју три меча. У термину од 2 часа послије поноћи играју Њу Орлеанс и Орландо, као и Сан Антонио и Далас, док се у 4:30 састају Хјустон и Лејкерси.

Ко су фаворити према кладионицама?

Највеће шансе за титулу НБА првака кладионице дају Кливленду, тиму који у слабашној Источној конференцији у претходној сезони није успио да се домогне ни плеј оф позиције, пише bettingexpert.com.

Звучи чудно, али ипак када се узме у обзир да се у тим вратио Леброн Џејмс, двоструки НБА шампион и најдоминантнији играч лиге, и да ће му друштво у Охају правити Кевин Лав, Кајри Ирвинг, Шон Мерион, Андерсон Варежао и остали квалитетни играчи жељни трофеја квота 4,00 на Кавсе као будуће шампионе, коју нуде кладионице звучи реално.

На другој позицији налазе се Сан Антонио Спарси, док је према кладионицама трећи фаворит за титулу Оклахома Сити.

 

 

Незаобилазне понуде када је НБА лига у питању су на појединце, односно играче будуће најбоље стријелце, скакаче, асистенте и МВП првенства. Иако ће пропустити почетак сезоне због повреде Кевин Дурент има, по квотама кладионица (1.65), убједљиво највеће шансе за најбољи просјек поена у сезони.

 

Дурента прате Кармело Ентони (квота 3,50), али није искључено да се у трку умијеша и Коби Брајант.