latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Трибунал: Лукић и Лазаревић да издржавају казну у Пољској

Хашки трибунал затражио је од Пољске да на издржавање затворске казне прихвати генерале Сретена Лукића и Владимира Лазаревића, осуђене за ратне злочине на Косову и Метохији.

Надлежни суд у Варшави одлучиће 4. новембра да ли постоје законске препреке да Пољска прими генерале на издржавање казне и да ли би то представљало пријетњу по безбједност и суверенитет земље.

Коначна одлука, ако суд да "зелено свјетло", остаје на министру правде, а услове издржавања казне у пољском затвору контролисао би Међународни Црвени крст.

Генерал Сретен Лукић је почетком ове године осуђен у Хагу на 20 година, а генерал Владимир Лазаревић на 14 година затвора.

Пољска је 2008. године потписала споразум са УН о преузимању максимално пет хашких осуђеника на издржавање казне у Пољској, а Сејм пољског парламента добио је увјеравања од Владе да прихватање осуђеника неће погоршати односе са Србијом.

У Пољској је од 2012. године и генерал Војске Републике Српске Радослав Крстић, осуђен на 35 година затвора, а примљен је у Пољску јер Трибунал није могао ни у једном затвору на Западу да му гарантује личну безбједност. У мају ове године Окружни суд у Варшави је Крстићу у одвојеном процесу преиначио казну на 25 година, пошто пољски закони не признају казну од 35 година.