latinica  ћирилица
28/10/2014 |  23:00 | Аутор: Агенције

Писторијус добродошао у Рију

Организатори Олимпијских и Параолимпијских игара у Рио де Жанеиру поздравили би долазак на такмичење атлетичара Оскара Писторијуса.

Наравно, организатори су истакли да се то односи на случај да јужноафрички параолимпијац на вријеме одлужи казну због убиства своје дјевојке.

Писторијус је 21. октобра осуђен на петогодишњу затворску казну за убиство из нехата своје дјевојке Риве Стенкамп. Постоји могућност да 27-годишњи параолимпијац због доброг владања буде пуштен из затвора после десет месеци и да остатак казне проведе у кућном притвору.

Олимпијски и Параолимпијски комитети Јужне Африке саопштили су по изрицању пресуде да Писторијус неће имати право да се такмичи за вријеме трајања затворске казне.

"Није на нама да му судимо. Њему је систем судио у Јужној Африци и чим испуни своје обавезе биће слободан, а слободан човјек има право да се такмичи гдје год пожели", рекао је челник Организационог комитета Олимпијских игара у Рио де Жанеиру Марио Андрада, "Молићемо се за обе породице. То је била трагедија... Али, Писторијус ће бити добродошао у Бразилу, као и сваки други спортиста".

Писторијус, који трчи помоћу протеза од угљеничних влакана, први је параолимпијац којем су ампутиране обје ноге до кољена а који је учествовао на Свјетском првенству и Олимпијским играма. Он је на Играма у Лондону 2012. стигао до полуфинала трке на 400 метара.

Писторијус је најуспјешнији спринтер параолимпијац. Био је шампион на Параолимпијским играма 2004, 2008 и 2012. године у тркама на 100, 200 и 400 метара и у штафети на 4x100 метара.