latinica  ћирилица
30/10/2014 |  17:45 | Аутор: Агенције

Ебола: Медицинска сестра у САД сама изашла из карантина

Медицинска сестра из америчке државе Мејн, која је против своје воље стављена у карантин иако нема еболу, прекршила је наређење да остане у кући.

Кејси Хикокс (33) напустила је своју кућу у Форт Кенту да би се провозала бициклом са својим момком, што су забиљежиле бројне америчке ТВ мреже.

Хикокс је тестирана на вирус еболе по повратку из западне Африке, гдје је помагала у лијечењу обољелих и утврђено је да нема вирус.

Њу су са аеродрома Њуарк одвели у карантин-шатор и потом у њену кућу у Мејну, гдје јој је нарежено да остане до истека 21. дневног карантина.

Хикокс је најавила да намјерава да цио случај изнесе пред суд, ако јој држава данас не укине карантин.

"Искрено вјерујем да оваква политика није ни научно ни уставно исправна и због тога нећу да сједим и да дозволим да ме политичари мaltретирају и приморавају да останем код куће, јер не представљам ризик по америчку јавност", рекла је Хикокс за америчку телевизијску мрежу NBC.

Републикански гувернер Пол ЛеПејџ рекао је да ће затражити законско овлашћење да Хикокс мора да остане изолована у кући до 10. новембра, јер савезна држава Мејн мора да буде на опрезу и да заштити својих 1,3 милиона становника, као и све оне који у њу долазе.

Амерички председник Барак Обама критиковао је политичаре који захтијевају поштовање карантина за путнике из западне Африке, који су били у додиру са обољелима.

Обама је рекао да здравственим радницима који добровољно помажу у лијечењу од еболе заражених у западној Африци, треба одати признање и упозорио да владина политика према карантину не треба да обесхрабри њихов рад потребан да се сузбије болест.

Према подацима Свјетске здравствене организације, више од 5.000 људи  умрло је од еболе ове године, углавном у Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу, а неколико случајева је регистровано у државама ван западне Африке, укључујући САД.