latinica  ћирилица
01/11/2014 |  15:31 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија неће остати без руског гаса

Министар спољих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће снабдијевање Србије руским гасом током предстојеће зиме бити нормално.

 "Неће бити проблема са снабдијевањем руским гасом. Србија дијели судбину других држава кроз које пролази гас из Русије. Имамо различите врсте дуговања за гас према Русији, а нека су од прије више година", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Он је навео да Влада разматра начине да враћањем дуга не угрози економске мјере које проводи. "Очекујем да ће то ускоро бити ријешено", истакао је Дачић.

Дачић је нагласио да је током посјете руског предсједника Владимира Путина Београду било ријечи о рјешавању питања у вези са НИС-ом и изградњом "Јужног тока", те о политичким питањима, преносе београдски медији.

"Русија поштује наш избор да идемо у ЕУ и никада нису износили примједбе на ту тему. Што се тиче `Јужног тока`, ми чекамо да тај проблем буде ријешен између Брисела и Москве", рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да је Путинова посета потврдила добре билатералне односе Србије и Русије, као и блискост народа и земаља, али да Србија не води политику која је "русофилна или русофобична".

Он је рекао је да Србија тежи да усклади спољну и одбрамбену политику са ЕУ и да се нада да ће ускоро бити отворена преговарачка поглавља којима се то регулише.

"Обављен је скрининг поглавља 31 и ми очекујемо од Европске комисије да оцијени тај посао и предложи отварање тог важног дијела у преговорима о приступању Србије ЕУ, јер је наша земља кључна за стабилност региона", навео је Дачић.

Он је најавио живу дипломатску активност Србије у наредном периоду и активне припреме за преузимање предсједавања ОЕБС-ом од 1. јануара идуће године, као и поклањање посебне пажње државама које нису признале независност Косова.

Дачић је изразио наду да ће предстојећа посјета премијера Албаније Едија Раме 10. новембра допринијети јачању добросусједских односа двије земље, упркос недавној афери која је обиљежила фудбалску утакмицу између Србије и Албаније.

"Лакше нам је било да откажемо посјету Раме, него да га примимо, али циљ ове владе је да проблем ријешава. И Рами је лакше да дође у посјету, него нама да га примимо", рекао је Дачић.

Он је додао да је приликом недавне процедуре о успостављању индивидуалног партнерства Србије и НАТО-а Албанија била против, због чега споразум није постигнут, као и да су остале чланице НАТО-а, укључујући САД, осудиле ову одлуку Тиране.