latinica  ћирилица
15/11/2014 |  08:27 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил данас у манастиру Раковица

Његова светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил данас ће у наставку посејте Србији боравити у манастиру Раковица у Београду, гдје ће служити помен блаженопочившим патријарсима Димитрију и Павлу.

Патријарх Кирил потом ће на Новом гробљу освештати руски некропољ и спомен-костурницу руских војника, који су погинули у Првом свјетском рату.

Московски патријарх сутра ће у присуству патријарха српског Иринеја освештати споменик руском цару Николају Другом Романову у Београду.

Овај свечани чин у присуству великодостојника српске и руске цркве, као и високих државних званичника, почеће у 12.30 часова у Улици краља Милана, гдје је постављен споменик цару Николају.

Том догађају претходиће литургија у храму Светог Саве на Врачару, која почиње у 9.00 часова, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Српске православне цркве.

Менаџер града Београда Горан Весић рекао је раније да се постављањем споменика посљедњем руском цару одаје почаст владару који је задужио Србију, спасивши велики број српских војника послије преласка Албаније у Првом свјетском рату.

Споменик је донација Русије, а аутори су руски вајар Андреј Коваљчук и академик Генадиј Правоторов.

Налази се у Дјевојачком парку код бивше зграде Скупштине Србије, на мјесту гдје се за вријеме Кнежевине Србије налазило Руско посланство.

Патријарх Кирил јуче је допутовао у вишедневну посјету Србији.