latinica  ћирилица
16/11/2014 |  13:04 | Аутор: Агенције

БГ: Откривен споменик руском цару Николају

Предсједник Србије, Томислав Николић, открио је данас споменик цару Николају Другом Романову и поручио да Београд овим добија још један нови симбол старог пријатељства, мјесто на коме ће се грађани сусретати, састајати и подсјећати на вриједности заједничке историје.

Он је рекао да уз бројне значајне споменике подигнуте у славу руских сабораца у оба свјетска рата, Београд данас међу своје најљепше историјске приче са захвалношћу и чашћу уписује и споменик руском цару Николају Другом Романову, поклон руског историјског друштва, дар Руске федерације Србији.

Споменик су освештали патријарх московски и цијеле Русије Кирил и патријарх српски Иринеј.

Руски патријарх одликован Орденом Светог Саве

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је, у присуству више хиљада вјерника, одликовао Орденом Светог Саве првог степена патријарха московског и цијеле Русије Кирила "због жртвотворне љубави коју је исказао према српском народу током протеклог грађанског рата у Југославији, а посебно према Србима на страдалном Косову и Метохији".

Уручујући светосавски орден патријарху Кирилу под сводовима храма Светог Саве на Врачару, гдје су претходно служили заједничку архијерејску литургију, патријарх Иринеј рекао је да српски народ руској браћи и цркви љубав узвраћа молитвом да братоубилачки рат у Украјини и крварење на тлу кијевске Русије престане.

"Бог није у сили него у правди", поручио је патријарх Иринеј и нагласио да су Српска православна црква и српски народ благословени посјетом патријарха Кирила.

"Ви Вашом посетом потврђујете наше вековно јединство. Не само јединство у крви, историји, већ јединство у светој саборној и апостолској цркви", рекао је патријарх Иринеј.

Он је нагласио да су руска и српска црква и народи у прошлим данима носили бреме једни других и нагласио да Срби не би опстали у временима тјескоба у 19. и 20. вијеку без помоћи царске Русије.

Његова светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил захвалио је на високом признању којим га је одликовао Свети архијерејски сабор Српске православне цркве и рекао да му је посебна част што носи орден са ликом Светог Саве, који је са својим оцем Светим Симеоном "православљем удахнуо живот српском народу".

"Прави живот српског народа је почео са православљем. Православље је почетак његове славне историје. Вјером је подизан и сам храм Светог Саве. Подигнут је на мјесту гдје су освајачи спалили мошти светитеља, мислећи да ће смирити народ. Нису успјели. Ово је један од највеличанственијих храмова које православни хришћани имају", поручио је руски патријарх.

Он је рекао да му је посебна радост што ће Влада Руске Федерације обезбиједити средства за довршетак унутрашњих радова у храму и том приликом даровао ову богомољу честицама моштију Светог Александра Невског, Свете Пелагије, крстом посвећеним преподобном Сергеју Радоњешком и иконом мајке Божије "Образ и утјеха".

"Српски народ и српска црква пролазе кроз тешка искушења и изазове. Дубоко вјерујемо да ћете под заштитом Свете мајке Божије превазићи сва искушења. Нека буде и радост и утјеха", поручио је патријарх Кирил.

Патријарх московски је на крају обраћања благословио присутно свештенство и вјернике. "Молим се да из наших уста увијек збори заједништво. Да заједно хвалимо Господа, како је то било одувијек. Благослов да почива над Вама и Вашим чедима", рекао је патријарх Кирил.