latinica  ћирилица
17/11/2014 |  09:23 | Аутор: Глас Српске

Шего: Недопустив однос према препорукама ревизије

Главни ревизор БиХ Миленко Шего рекао је да је код институција БиХ уочено дугогодишње одсуство реализације бројних препорука ревизије и закључака парламента БиХ, те да је такав однос недопустив. Шего је нагласио да ће без покретања одговорности, од моралне, јавне, дисциплинске, до кривичне, тешко бити остварено боље газдовање буџетским новцем.

"На институцијама система је, прије свега на парламенту БиХ и органима за спровођење закона, да покрену питања одговорности оних који су дозволили да се буџетски новац троши без финансијске дисциплине", рекао је Шего за "Глас Српске".

Он је подсјетио да је Савјет министара донио правилнике о коришћењу телефона, условима набавке и употребе службених возила, чија примјена почиње 1. јануара наредне године, али да ревизија не види разлоге због којих Савјет министара низ година није регулисао осјетљиву област трошкова.

Шего је додао и да је било иницијатива за измјену закона о ревизији, али да конкретна рјешења још нису понуђена, те да је на институцијама законодавне власти да разријеше ова питања.

Он је навео да се тренутно ради ревизија за 75 субјеката, а да ће бити извршено и десетак ревизија учинка усмјерених на системско испитивање ефикасности, ефективности и економичности пословања институција у надлежности Канцеларије за ревизију институција БиХ.