latinica  ћирилица
17/11/2014 |  09:42 | Аутор: Агенције

Емирати сврстали КАНВАС Срђе Поповића у терористе

На списку терористичких организација који је објавила Влада Уједињених Арапских Емирата нашла се и организација Центар за примјењене ненасилне акције и стратегије /КАНВАС/ из Србије, коју води Срђа Поповић.

Ова организација, коју води један од вођа покрета "Отпор", основана је 2004. године и бави се преношењем искуства рушења са власти бившег предсједника СР Југославије Слободана Милошевића другим земљама у борби против ауторитативних режима.
На списку, који преноси аустријска новинска агенција АПА, налазе се организације из Европе, међу којима и муслиманске организације из Скандинавије, Белгије, Њемачке, Француске, Велике Британије и Италије.

Листу је сачинила Влада Уједињених Арапских Емирата у складу са законом о борби против тероризма, а објављена је, како преноси званична новинска агенција Емирата ВАХ /WАН/, с циљем подизања свијести друштва о тим организацијама.

Међу организацијама које су означене као терористичке налазе се, између осталих, Муслиманско браство, Ал ислах, Фатај ал Ислам, Ал каида у земљама Магреба, сомалијска Харакат ал Шабад ал муџахедин, британска Кордоба фондација, нигеријска Боко Харам, Хезболах и Исламски покрет Узбекистана.

На листи су и Ал Нусра фронт, као и друге групације у Сирији, а из Европе Удружење муслимана Велике Британије, Исламска заједница Њемачке, Муслиманска лига Белгије, Удружење муслимана Италије, Исламско удружење Финске, Удружење муслимана Шведске, Савез исламских организација Француске.

Срђа Поповић, извршни директор београдског Центра за примјењену ненасилну акцију, оцијенио је да је "неспоразум или грешка" то што је влада Уједињених Арапских Емирата уврстила његову организацију међу оне које сматра терористичким организацијама и групама.

Срђа Поповић је агенцији Бета рекао да је та организација упутила писмо и амбасади УАЕ у Србији управо са жељом да се кроз дијалог тај неспоразум што прије отклони.