latinica  ћирилица
17/11/2014 |  13:48 | Аутор: Агенције

Експлозије на аеродрому у Доњецку

Снажне ескплозије и артиљеријска ватра одјекују данас на аеродрому у Доњецку, на истоку Украјине, упркос покушајима да се постигне договор о окончању сукоба који угрожавају споразум о прекиду ватре.

Ројтерсов извјештач видио је експлозије артиљеријских граната на неколико мјеста и чуо детонације током нових сукоба између украјинских и локалних снага.

Лидер проруских снага Андреј Пургин изјавио је јуче да је постигнут споразум с украјинским снагама о прекиду гранатирања околине аеродрома у Доњецку.

Војни портпарол у Кијеву рекао је да је споразум само омогућио локалним снагама да покупе своје погинуле и рањене борце с аеродрома и да су окршаји настављени током ноћи.

Војни званичници у Кијеву рекли су да је у посљедња 24 часа погинуло десет украјинских војника и полицајаца, пренио је АФП.

Обје стране међусобно се оптужују за кршење прекида ватре. Ситуација се погоршала откада су у региону Донбаса, 2. новембра одржани избори, које су Кијев и Запад одбацили као кршење споразума о прекиду ватре.

Русија је саопштила да поштује резултате гласања у Донбасу.