latinica  ћирилица
17/11/2014 |  16:21 | Аутор: СРНА

Јовичић: Премијерка се прва обратила МУП-у да буду утврђени сви наводи из снимка

Министарство унутрашњих послова Републике Српске запримило је допис премијерке Жељке Цвијановић да буду утврђени сви наводи из аудио-снимка о наводној "куповини" посланика, а о том случају сутра ће бити упознат и поступајући тужилац, изјавио је данас министар Радислав Јовичић.

Јовичић је навео да тужилац може предузети одређене активности у евентуалном отварању истраге и утврђивању одговорности и квалификацији одређених кривичних дјела или кривичног дјела, у зависности од тога како ће се изјаснити.

"МУП Српске упознаће тужиоца са свим детаљима и све што тужилац буде тражио ми ћемо да урадимо. Убијеђен сам да имамо капацитете да утврдимо извор тог снимка и начин како је дошао у јавност", рекао је Јовичић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је МУП од првог дана укључен у истраживање овог случаја и да је сав спорни материјал, који је пронађен на јавном извору - одређеним блоговима и медијима, скинут и депонован.

Јовичић је истакао да сумња МУП-а Српске иде у једном правцу, али да то не може саопштити јер треба оставити тужиоцу да то оквалификује.

Нагласио је да МУП Републике Српске у овом тренутку не може откривати више детаља о овом случају, јер би то било преурањено, али је поручио да ће МУП поступити стручно и професионално и радити у сарадњи и по препоруци тужилаштва када је ријеч о овом предмету.

Министар Јовичић је апеловао да се све политичке странке уздрже од коментара и да институцијама препусте да раде свој посао, те истакао да ће након завршене истраге МУП-а Српске са Тужилаштвом изаћи са конкретним подацима и мјерама које ће даље бити предузимане у вези са овим случајем.

"На основу наредбе Тужилаштва, МУП Републике Српске кренуће у друге активности које налаже Закон о кривичном поступку Републике Српске, а то је да се изврше одређена техничка провјеравања и да се уради одређена форензика са овог снимка", појаснио је Јовичић и додао да МУП има могућности и техничке капацитете да то утврди.

Јовичић је рекао да се премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић прва обратила МУП-у Републике Српске са дописом да буду утврђени сви наводи из снимка и постојање снимка.

"Цвијановићева је као предсједница Владе Српске поступила у складу са својим овлашћењима, тражећи од институција да се што прије и што стручније одреде о овом случају да не би долазило до  забуна у јавности и мијењања одређених теза", истакао је Јовичић.

Повезане вијести:
Цвијановић: Монтирани материјал има политички циљ