latinica  ћирилица
17/11/2014 |  17:28 | Аутор: СРНА

ЕФТА споразум од 1. јануара 2015. године

Од 1. јануара 2015. године за БиХ на снагу ступа ЕФТА споразум, чиме ће бити омогућен пласман воћа и поврћа на тржишта земаља чланица ове економске групације, саопштило је данас Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Из Министарства наводе да је, у складу са закључцима са састанка одржаног 6. новембра, дефинисан сет закључака/мјера који је упућен Савјету министара БиХ на разматрање, чија би примјена требало да допринесе превазилажењу бар дијела идентификованих потешкоћа у области пољопривреде.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ ради на превазилажењу проблема са којима се суочавају пољопривредни произвођачи, посебно послије мајских катастрофалних поплава, и позвало је све надлежне институције да уложе максималан напор да би ускоро били постигнути и одређени резултати.

Из Министарства истичу да највећи дио захтјева удружења пољопривредних произвођача из Републике Српске и Федерације БиХ не спада у надлежност овог министарства већ да рјешавање захтијева синергијско дјеловање надлежних институција на различитим нивоима власти у БиХ.

Министарство се обраћало Управи за индиректно опорезивање БиХ са захтјевом за провођење појачаног надзора, односно накнадне контроле када је ријеч о увозу, те царинском евидентирању/тарифирању меса и месних прерађевина, те млијека и мљечних производа у БиХ, наводи се у саопштењу.

Управном одбору УИО БиХ поново је упућена иницијатива за стварање одговарајућих услова за увођење "плавог дизела" на ниову цијеле БиХ, иако то, како се наводи у саопштењу, не спада у надлежност Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Министарство наводи да упркос сталном притиску и даље чврсто стоји на позицији да не прихвати захтјев Европске комисије о питању тзв. традиционалне трговине у контексту закључења Додатног протокола на Споразум о стабилизацији и придруживању којег БиХ има са ЕУ.

Министарство сматра да би прихватање концепта "традиционалне трговине", које би подразумијевало уклањање већ испреговаране царинске заштите на пољопривредне производе поријеклом из ЕУ, укључујући и највећи дио млијечних производа, произвело катастрофалне посљедице по пољопривредни сектор у БиХ.

У саопштењу се подсјећа да је Савјет министара БиХ усвојио Одлуку о управљању тарифним квотама за пољопривредне производе, чија ће примјена почети 1. јануара 2015. године.

На овај начин коначно се уводи одговарајућа контрола у процесу додјељивања и кориштења повлаштених царинских квота када је ријеч о пољопривредним производима.

Од 1. децембра на снагу ступа Протокол број 3. на Споразум ЦЕФТА, којим је предвиђено уклањање царинских оптерећења на производе из БиХ на тржиште Албаније, чиме ће производи из БиХ на овом тржишту бити далеко конкурентнији него у претходном периоду.

У саопштењу Министарства спољне трговине и економских односа се истиче да за извоз производа анималног поријекла из БиХ у Турску не постоје формалне препреке, а да је отежавајућа околност неповољан модалитет транспорта ових производа из БиХ.

Да би тај проблем био превазиђен, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ у неколико наврата обраћали су се надлежним институцијама ЕУ у Бриселу са захтјевом да превоз ових производа из БиХ буде омогућен преко територије Бугарске, али да још није стигао позитиван одговор.

Када је ријеч о потенцијалном извозу производа анималног поријекла у Руску Федерацију, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у неколико наврата обраћало се надлежним руским институцијама, али оне још нису званично предвидјеле слање одговарајуће комисије у БиХ која би извршила преглед потенцијалних извозних објеката.

Из Министарства напомињу да су се заједно са Канцеларијом за ветеринарство БиХ званично обратили и надлежним институцијама ЕУ да би, након што буде одобрен извоз из БиХ на тржиште Руске Федерације, био омогућен превоз производа анималног поријекла преко територије Румуније, јер постојећи потенцијални модалитети транспорта нису економски исплативи.

Ангажовањем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларије за ветеринарство БиХ ријешен је проблем суспензије извоза производа анималног поријекла из БиХ у царинско подручје Косова, напомиње се у саопштењу.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ поручују да ће наставити проводити активности из своје законом дефинисане надлежности да би се побољшала ситуација у области пољопривреде у БиХ.

На остале надлежне институције на свим нивоима власти Министарство апелује да у складу са својим надлежностима уложе максималне напоре да би очекивани резултати били постигнути у најкраћем периоду.