latinica  ћирилица
17/11/2014 |  17:37 | Аутор: СРНА

"Дамаск" - Притвор и Лилићу и Хаџићу осумњиченим за тероризам

Суд БиХ одредио је притвор Енверу Лилићу и Фикрету Хаџићу, ухапшеним у акцији "Дамаск", који се сумњиче за организовање терористичке групе и финансирање терористичких активности.
СИПА-Акција "Дамаск" - Фото: РТРС
СИПА-Акција "Дамаск"Фото: РТРС

Притвор може трајати до 13. децембра или до нове одлуке Суда, саопштено је из Суда БиХ.

Суд је увидом у поднесени доказни материјал утврдио да постоји основана сумња да су осумњичени починили кривично дјело за које се терете, па је одредио притвор због постојања околности које указују на опасност од бјекства, постојања основане бојазни да ће осумњичени уколико буде на слободи уништити, сакрити или измијенити доказе и ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче.

Притвор је одређен и због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће они поновити кривично дјело или да ће довршити покушано кривично дјело, а за та кривична дјела може се изрећи казна затвора од три године или тежа казна.

Суд БиХ одредио је данас једномјесечни притвор и за Мехмеда Тутнића и Салка Имамовића, који се доводе у везу са тероризмом, а ухапшени су у акцији "Дамаск" , речено је Срни у Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ и приједлог за одређивање мјере забране за Самира Хаџалића /28/ и Рамиза Ибрахимовића /61/, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ заједно са полицијским и безбједносним агенцијама наставља истрагу у овом предмету.

У акцији "Дамаск", која је изведена по налогу Тужилаштва БиХ 13. новембра, припадници Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ претресли су више објеката на подручју Сарајева, Зенице, Какња, Маглаја и Живиница, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Припадници Сипе ухапсили су Мехмеда Тутнића, Енвера Лилића, Салка Имамовића, Сенада Кљајића, Халила Гарановића, Рамиза Ибрахимовића, Фикрета Хаџића, Кенана Окана, Берина Тахића, Семира Хаџалића и Ахмета Мушановића који се доводе у везу са тероризмом.