latinica  ћирилица
17/11/2014 |  19:45 | Аутор: РТРС

Вол стрит журнал - ЕУ у настојању да се прекине политички застој у БиХ

Након усредсређивања на дипломатске напоре о питању Србије и Косова, Европска унија припрема се да фокус пребаци на друга мјеста на Балкану, у настојању да се прекине политички застој у Босни и Херцеговини- пише Вол стрит журнал.
Вол срит журнал - Фото: РТРС
Вол срит журналФото: РТРС

У тексту се напомиње да министри спољних послова Европске уније, први пут под окриљем нове високе представнице за спољну политику Федерике Могерини, разговарају о идејама како БиХ повести ка чланству у Европску унију.

Могеринијева, бивша италијанска шефица дипломатије, обећала је да ће јој Босна и Херцеговина бити приоритет. Вол стрит журнал наводи да европски званичници вјерују да су протекли избори у БиХ наговјештај промјена и економског напретка.

Лист наводи да је главна препрека на европском путу неуспјех земље да, како се наводи, измјени уставну одредбу да трочлано Предсједништво чине Србин, Хрват и Бошњак. Лист подсјећа да су британски и њемачки шефови дипломатија предложили нови план - да Брисел проведе споразум о стабилизацији и придруживању онда када добију писмену потврду посвећености политичара у Босни и Херцеговини према будућим институционалним, економским и политичким промјенама.

Ово, наводи Вол Стрит Журнал, подразумијва суочавање са уставном одредбом, фискалним реформама и приватизацијама.
Ако Босна и Херцеговина почне да сарађује, министри спољних послова обећали су да ће подржати њену кандидатуру за отварање преговора о придруживању. План, како се наводи, уклања уставну реформу као предуслов за напредак и ставља је међу низ других питања.

"Ништа од овога неће бити битно ако Срби одбију да се укључе", наводи лист, и додаје да су избори прошлог мјесеца показали да је унутрашња политика Срба постала флуиднија.

Вол стрит журнал наводи да је предсједник Српске Милорад Додик, кога многи у Бриселу криве за блокаду реформи, једва задржао своју функцију, а да је опозиционар Младен Иванић, изабран за члана Предсједниптва БиХ.

Кабинет предсједника Додика, додају, није одговорио на захтјев да се разговара о плановима за Европску унију.

Вол стрит журнал преноси изјаву генералног секретара ПДП-а Игора Црнатка да је Младен Иванић веома отворен за британско - њемачку иницијативу.

Црнадак, у једном мејлу Вол Стрит Журналу, додаје да је ПДП једина странка у Српској која је проевропски оријантисана од свог оснивања, али да све реформе морају да обезбиједе заштиту Републике Српске, као што је задржавање гласања на ентитетској основи.

"Сада постоји Србин у Предсједништву који своју политичку будућност не дугује Милораду Додику. То је плус", наводи бивши амерички специјални изасланик за БиХ Данијел Сервер.