latinica  ћирилица
17/11/2014 |  20:11 | Аутор: РТРС

БиХ један од приоритета ЕУ

У Брисели су о Босни и Херцеговини данас разговарали шефови дипломатија земаља Европске уније.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини, која је први пут предсједавајућа Европског савјета за спољне послове, у врху приоритета ставила је БиХ. Одмах уз кризу у Украјини, Блиски исток и еболу. ЕУ очекује да се што прије формирају владе у ентитетима и централна власт БиХ. 

Да ли је конференцију за новинаре помјерила чак шест пута управо због расправе о БиХ, Федерика Могерини није рекла. Али је признала да су имали дугу, али и добру расправу управо о БиХ.

Приједлог Лондона и Берлина чији је циљ деблокада евроатлантских интеграција у БиХ, за европске дипломате је добродошла.

"Али Хрватска и Словенија сугерисале су сличну иницијативу протеклих мјесеци у покушају да се направи искорак. Иако имамо формирану нову комисију, нема измјена у базичним припремама око преговора и још постоји шанса да се отвори процес" , изјавила је Могерини.

За хрватску министарку спољних послова, Весну Пусић, БиХ је питање које Европска унија може ријешити сама.

"Европска унија је дефинисала, а у случају Босне и Херцеговине управо започела процес којим би се приступ чланству БиХ у Европској унији учинио функционалнијим, оперативнијим и ефикаснијим и мислим да се ту ништа неће промијенити", рекла је Пусићева.

Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц вјерује да ће у БиХ убрзо бити формирана власт која ће се одмах латити посла и проводити реформе, потребне за приближавање ЕУ. "Нема алтернативе", поручио је Курц за федералне медије.

Велика Британија и Немачка недавно су покренуле иницијативу да се БиХ понуде значајне инвестиције и бржи пут ка европским интеграцијама ако тамошњи политички лидери превазиђу подјеле и озбиљно се посвете реформама.