latinica  ћирилица
18/11/2014 |  11:22 | Аутор: СРНА

Негирали кривицу за злочине над Србима

Некадашњи припадници такозване Армије БиХ Мухамед Аџем, Омер Угљеша, Сенад Халиловић и Суљо Каркеља изјаснили су се данас на рочишту у Окружном суду у Источном Сарајеву да се не осјећају кривима за злочине почињене над ратним заробљеницима српске националности у Горажду 1992. године.

Судија за претходно саслушање Сенаид Ибрахимефендић констатовао је након изјашњавања оптужених о кривици да ће докази у овом предмету бићи враћени окружном тужиоцу на даљи поступак, а да ће судско вијеће одредити термин почетка суђења.

Један од бранилаца оптужених Никица Гржић рекао је новинарима да није очекивао да ће оптужница у овом предмету уопште бити подигнута, јер сматра да одбрана располаже с довољно квалитетних доказа о наводној невиности њених клијената.

"Међутим, сада када је оптужница подигнута, надам се да тужилаштво неће доказати да су наши брањеници криви, односно да исход поступка неће бити такав да се против њих донесе осуђујућа пресуда", навео је Гржић.

Четворица некадашњих припадника такозване Армије БиХ оптужени су за убиство горажданских Срба Ђоке Ласице, Његоша Ћехе, Које Вуковића, Бранислава и Будимира Тодоровића, Тиослава Радовића и Ратомира Клачара, који су заробљени у августу 1992. године на брду Троврх код Горажда, одведени у горажданску полицијску станицу и тамо убијени.

До сада су идентификовани само Будимир Тодоровић и Тиослав Радовић.

Оптужени се бране са слободе, након што су шест мјесеци провели у притвору.

Окружно тужилаштво подигло је 13. октобра оптужницу коју је Суд потврдио два дана касније.