latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Реформама до главног циља

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Бриселу да су реформске активности које Влада Србије интензивно спроводи у свим сегментима друштва у функцији доприноса пуној афирмацији главног спољнополитичког циља - чланства у ЕУ.
Дачић на конференцији - Фото: ТАНЈУГ
Дачић на конференцијиФото: ТАНЈУГ

- Првенствено бих издвојио активности које се односе на даљу изградњу што ефикаснијих и изазовима модерног друштва прилагођених институционалних капацитета. Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, настоји да у пуној мјери користи све расположиве могућности за што тјешњу сарадњу са Унијом и њеним чланицама, а у циљу убрзања процеса наше европске интеграције и економског и социјалног опоравка земље", рекао је Дачић на Конференције поводом покретања Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Како је додао, Србија је у протеклом периоду недвосмислено потврдила своју посвећеност европском путу, јачању регионалне сарадње и добросусједских односа, као и нормализацији односа с Приштином и примјени постигнутих договора у дијалогу Београда и Приштине.

- Чланство Србије у ЕУ није само по себи циљ, већ европску интеграцију видимо, првенствено, као инструмент подстицаја спровођењу реформи и модернизацији у свим областима друштва и државе. У том смислу започете политичке и економске реформе имају снажан подстрек управо у процесу европских интеграција, а своју, и будућност региона, видимо у ЕУ, рекао је Дачић.

Он је обавијестио учеснике скупа да је Србија, да би могла на одговоран и квалитетан начин да спроводи захтјеван процес примјене Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион, у финалној фази оснивања посебног радног тијела Владе - Радне групе за сарадњу са Европском унијом у Јадранско-јонском региону.

Задатак Радне групе биће да координира све активности везане за Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион, а имајући у виду да је Србија једина од осам држава чланица Стратегије која нема директан излаз на море, Дачић је истакао да је Србија спремна на активан приступ и ангажман институција како би адекватно промовисали значај функционалне и синергетске повезаности морског приобаља с континенталним залеђем региона, прије свега на плану умрежавања транспортних и енергетских коридора.

Према његовим ријечима, Србија Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион види као веома добар оквир за продубљенију практичну сарадњу како са земљама чланицама ЕУ, тако и земљама партнерима из региона које, такође, попут Србије, теже чланству у Унију.

- Стратегија представља документ који потврђује да само сарадњом, развојем добрих инфраструктурних, економских и културних веза, можемо постићи конкретне резултате у заједничким активностима које спроводимо и које предстоје, и допринијети остваривању кључних економских циљева, рекао је Дачић.

Ти циљеви су, како је нагласио, да макроекономски системи у региону функционишу у складу с високим стандардима ЕУ, да се инфраструктура у региону развија што је основ развоја и у другим областима, да пословно окружење буде предвидиво и стабилно, да искористимо на најбољи начин компаративне предности које имамо на локалном, али и на европском тржишту, и да сваки грађанин тај бољитак што скорије почне да осјећа у свом свакодневном животу.