latinica  ћирилица
18/11/2014 |  18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Вујачић: Притисци на мене одавно трају

Декан Факултета политичких наука у Београду Илија Вујачић кога су недавно напала два младића испред његове зграде изјавио је данас да је већ дуже вријеме био изложен сталним притисцима.
Илија Вујачић - Фото: ТАНЈУГ
Илија ВујачићФото: ТАНЈУГ

Професор Вујачић рекао је на конференцији за новинаре на ФПН да је нападнут испред своје зграде с леђа. Навео је да су притисци на њега били стални и да га је прије два мјесеца познаник упозорио да су колеге са универзитета који су се налазили у сличним ситуацијама обично завршавали у таблоидима и да се не изненади ако се то и њему деси.

Предсједник Савјета ФПН Зоран Стојиљковић изјавио је да се на Вујачића већ дуже врше притисци да се повуче са те функције и да је нападнут зато што је посао обављао према високим професионалним стандардима. Рекао је да Савјет осуђује спекулације појединих медија, засноване на политичким изворима, јер Вујачић није ниједног колегу означио као налогодавца напада, нити зна ко стоји иза напада.

Студенти ФПН протестовали су данас испред овог факултета због напада на декана Вујачића и, како кажу, све учесталијег насиља на Београдском универзитету. Окупљени студенти поручили су да је насиље на факултетима израженије више него икад, да је кулминирало нападом на професора Вујачића и затражили да надлежни открију одговорне за те инциденте.

Ухапшена још два младића због напада на Вујачића

Полиција је данас ухапсила Н.П. (20) и једног седамнаестогодишњака због сумње да су учествовали у нападу на Вујачића.

Раније су ухапшени В.М. (21) и У.М. (21) који су такође приведени на саслушање у Друго основно јавно тужилаштво.

Ректорат осудио напад на Вујачића

Ректорски колегијум Универзитета у Београду осудио је напад на декана Вујачића и затражио од надлежних органа да у најкраћем року расвијетле инцидент и процесуирају нападаче.

Примјена силе шаље поруку друштву да се свака врста конфликта може рјешавати насилним средствима, што је за Универзитет неприхватљиво, наводи се у саопштењу Ректорског колегијума.

Ректорат је осудио сваки облик насиља у академској средини, а посебно онај који угрожава академске слободе, права и углед члана академске заједнице.