latinica  ћирилица
18/11/2014 |  20:29 | Аутор: СРНА

Подгорица: Министар здравља поднио оставку

Црногорски министар здравља Миодраг Радуновић поднио је оставку због дешавања у Општој болници у Бијелом Пољу из које је, због инфекције, у Клинички центар Црне Горе хитно пребачено пет беба од којих је једна преминула.

Радуновић је нагласио да је ово једна од ситуација у којима је губитник цијело друштво, јер нестанак једног младог, тек започетог живота представља трагедију која мора бити опомена и поука за све. Како је истакао, ово је опомена да неодговорност и кршење прописа и правила доводе до ненадокнадивих губитака.

Према његовим ријечима, јасно је да не може бити директне одговорности онога кога нису информисали о догађајима у  болници у Бијелом Пољу, али је исто тако јасно да је он објективно одговоран јер је на врху здравственог ланца чији је дио заказао, па је дошло до таквог стања у којем је могуће да министар здравља не буде информисан о зарази која данима бјесни у четвртом граду по броју становника.

Радуновић је позвао све медије да не користе овакве трагичне догађаје да сензационалистичким приступом дижу тираже и гледаност.

Пет беба из Бијелог Поља прошле седмице је пребачено на Институт у Подгорици због инфекције коју су добиле након рођења у нехигијенским условима у бјелопољској здравственој установи.

Због овог случаја смијењени су начелник Одјељења гинекологије и акушерства Звонко Пулетић и начелник Дјечијег одјељења одсјека за неонатологију Хака Тахировић, као и главна сестра гинеколошког одјељења.

Директор бјелопољске Болнице Томислав Јеремић јуче је поднио оставку из, како је рекао, моралних разлога.

Из Клиничког центра Црне Горе данас је саопштено да су три бебе стабилног здравственог стања, док је једна у тешком стању.