latinica  ћирилица
18/11/2014 |  22:31 | Аутор: РТС

Вучић: ЕУ циљ, нећемо уводити санкције Русији

Премијер Србије Александар Вучић поновио је вечерас да је Европска унија стратешки циљ Србије, али да држава неће уводити санкције Русији, и нагласио, да спољну политику земље води његова влада самостално, а не неко са стране.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Ми водимо одлучну политику која је у интересу грађана и државе. Ову политику не води нико други и неће је водити нико са стране", рекао је Вучић за РТС.

Он је поновио да је стратешки циљ Србије пут у ЕУ и да то није крио ни од руског предсједника Владимира Путина, али и истакао да очекује поштовање ЕУ за тешке реформе које Србија спроводи и за коректан став по питању украјинске кризе.

"Нисмо у ситуацији да уводимо санкције Русији и не мислим да би то било добро за Србију", рекао је Вучић и упитао ко би надокнадио велики новац који би Србија изгубила кад би увела санкције Русији.

Упитан о чему је разговарао у четири ока с албанским премијером Едијем Рамом током његове посете Србији, Вучић је рекао да је тај разговор био веома тежак, али није износио детаље јер, како је навео "часни људи не говоре о разговорима у четири ока".

Вучић је, међутим, истакао да Србија жели стабилност и мир у региону, јер би било каква дестабилизација правила проблем земљи. Наводећи да Србија постаје важна земља и да то треба користити за јачање своје економије, Вучић је подсјетио да ће Београд у децембру бити домаћин самита на којем ће учествовати и кинески премијер - највећег скупа страних државника, већег него, како је навео, "у вријеме Брозове сахране".