latinica  ћирилица
19/11/2014 |  16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Удовичић: Косово у МОК-у је преседан над преседанима

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је у Косовској Митровици, реагујући на најаве да ће Косово бити примљено у чланство Међународног олимпијског комитета (МОК), истакао да би то био преседан над преседанима у медународном спорту, с обзиром на чињеницу да Косово није признато од стране Уједињених нација.

"МОК је невладина организација, а законом је забрањено да Влада ургира или утиче на одлуке невладиног сектора. Ми смо, наравно, урадили апсолутно све што је законски било могуће, обавили смо бројне консултације, помогли смо у припреми Олимпијског комитета Србије у покушајима да се ово спријечи. Свако од нас је незваничним каналима, својим везама, познанствима и угледом, покушао да спријечи пријем Косова у шланство МОК-а. Нажалост, више од тога је законски немогуће урадити", рекао је Удовичић.

Удовичић је истакао да би одлука о пријему Косова у чланство МОК-а урушила постулате на којима почива међународни спорт.

"Нама су, практично, везане руке, у овом случају други одлучују о нашој судбини и најављују да ће донијети одлуку која ће бити преседан над преседанима у међународном спорту. Овде се политика умијешала у спорт, што је апсолутно забрањено. Уколико МОК донесе такву одлуку, онда сви постулати, нажалост, падају у воду и то је јако лоше за будућност међународног спорта", поручио је министар спортра у Влади Србије.

Подсјећамо, Извршни одбор МОК-а прошлог мјесеца примио је Косово у провизорно чланство, а одлука о сталном чланству требало би да буде донијета на Генералној скупштини у децембру у Монаку.

Дрецун: Косово неће постати члан ЕУФА и ФИФА

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Србија не може спријечити чланство самопроглашеног Косова у Међународном олимпијском комитету /МОК/, али да је сигурна да Косово неће постати члан УЕФА и ФИФА.
Дрецун је изјавио за Б92 да Србија не жели да дозволи чланство Косова у МОК-у, али је питање да ли то превазилази њене моћи и да ли је утицајнија у тој организацији од Америке.

Он је навео да је утјешно што УЕФА и ФИФА не прихватају Косово као чланицу те да, што се тиче фудбала и кошарке, Србија може да буде сигурна да Косово неће постати чланица међународних спортских организација тих спортова.

"Они /самопроглашено Косово/ покушавају свуда где могу да пробију, да покажу да имају некакву државност", рекао је Дрецун.

Дрецун је поновио да такозвани "косовски пасош" не важи у Србији и да српска полиција, на основу личне исправе привременик косовских органа, издаје потврду о идентитету, са којом грађанин Косова путује кроз Србију до граничног прелаза, и са том потврдом излази из Србије.

"А како ће даље путовати, његова ствар. Нема приче о косовском пасошу. Ништа на чему пише Република Косово, на чему је грб или застава самозване творевине, за Србију није прихватљиво", рекао је Дрецун.