latinica  ћирилица
20/11/2014 |  13:14 | Аутор: СРНА

Сарић ослобођен оптужби за злочине у Сарајеву

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је Горана Сарића оптужби за злочине у сарајевском насељу Нахорево 1992. године, за које је првостепеном пресудом био осуђен на 14 година затвора.

Сарић је ослобођен оптужбе да је као начелник Станице јавне безбједности Центар надзирао и учествовао у раздвајању мушкараца, који су били затворени у Психијатријској болници "Јагомир" у Сарајеву.

Предсједавајућа Апелационог вијећа Азра Милетић рекла је да је током поступка било спорно да ли је Сарић био начелник Станице јавне безбједности.

- Тужилаштво је хтјело доказати да је на подручју Нахорева формирана Станица јавне безбједности, али судско вијеће налази да није ван разумне сумње доказано да је та станица у јуну 1992. формирана, ни да је Сарић био на њеном челу, рекла је Милетићева.

Образлажући пресуду, Милетићева је навела да нису предочени докази да је Сарић имао надређену улогу над полицајцима.

- Тужилаштво није долазало да је оптужени издао било какву наредбу, рекла је Милетићева.

Она истиче да судско вијеће није нашло доказе ни да је Сарић надзирао и учествовао у раздвајању три групе мушкараца, који су 19. јуна 1992. године били затворени у Психијатријској болници "Јагомир".

- Из доказа није видљиво да је Сарић издао наредбу за пресељење становништва и затварање мушкараца, па није ни јасна улога оптуженог у томе, рекла је Милетићева и додала да није доказано ни да је оптужени правио спискове мушкараца који су упућени на три различите локације.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Сарић је био осуђен на 14 година затвора. Ову пресуду укинуло је Апелационо вијеће и обновило суђење.

На данас изречену пресуду не постоји могућност жалбе.