latinica  ћирилица
20/11/2014 |  18:18 | Аутор: СРНА

Предсједништво БиХ са амбасадорима Политичког и безбједносног одбора ЕУ

Чланови Предсједништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић оцијенили су да је посјета амбасадора 28 земаља чланица ЕУ у Политичком и безбједносном одбору охрабрујућа порука и потврда подршке БиХ на путу ка ЕУ.

Током посјете делегације ЕУ Предсједништву БиХ, Човић и Изетбеговић су изразили увјерење да ће пут БиХ ка ЕУ кренути новом динамиком и да ће се једним гласом из БиХ послати порука о преданости БиХ евроинтеграцијама.

Они су поздравили и нови приступ ЕУ, који су недавно иницирали министри иностраних послова Њемачке и Велике Британије, те изразили наду да ће све државе чланице ЕУ подржати тај нови приступ, саопштено је из Предсједништва.

Изразили су опредјељење да новоизабране власти крену у провођење потребних реформи и да се обавежу на испуњавање дефинисаних услова у оквиру новог приступа ЕУ.

Човић и Изетбеговић истакли су да странке које ће формирати власт дају највиши приоритет активностима на провођењу потребних реформи и испуњавању услова за напредак у процесу ЕУ интеграције, те да ће те реформе бити кључни елементи програма рада новоформираних власти на свим нивоима.

Навели су да је кључно да БиХ са ЕУ партнерски договори иницијалну агенду реформи, нарочито социоекономских мјера које ће омогућити економски раст и запошљавање и чији позитиван ефекат ће осјетити грађани, што подразумијева и владавину права, те одлучну и ефикасну борбу против корупције.

Чланови Предсједништва изразили су наду да ће приликом најављене посјете високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини почети дијалог о наредним корацима у оквиру новог приступа ЕУ.