latinica  ћирилица
23/11/2014 |  08:45 | Аутор: vecernjenovosti

Загреб спрема рампе Београду у Стразбуру

Захтјев Хрватске да Европски парламент усвоји декларацију о Шешељу само је најава даљих условљавања. Наредну резолуцију ЕП о напретку Србије пратиће низ замки.


Резолуција Европског парламента о Војиславу Шешељу, чије су усвајање по хитном поступку тражили хрватски посланици, није уперена против Србије нити ће утицати на  интеграције Србије, али Београд треба да се припреми за нове клипове у точковима на свом путу ка ЕУ који се увелико најављују из Загреба.

Према информацијама, није искључено да ће хрватски чланови ЕП доставити низ анекса на резолуцију о напретку Србије коју је почео да припрема извјестилац за Србију Дејвид Мекалистер, а која би требало да буде усвојена првих мјесеци наредне године.

Документ о Шешељу није прва стријела коју су комшије “одапеле“ из Стразбура - њихови посланици у септембру су већ истакли захтјев заштите права Хрвата у Србији. Па, иако ЕП нема тежину какву и законодавна тијела ЕУ, оцјене тамо донијете нису обавезујуће, али нису без политичког утицаја.

Вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је јуче да би, умјесто против Србије, они који предлажу декларацију ЕП због пуштања на слободу лидера радикала, то требало да учине против Трибунала у Хагу:

- Овде Србија нема ниједан милиметар одговорности. Хаг није знао шта више да ради са Шешељем, па су га због болести пустили на слободу, без било каквих услова. Уосталом, Шешељ напада руководство Србије - каже министар Дачић.

Исто сматра и шефица српске парламентарне делегације у Савјету Европе Александра Ђуровић, која наглашава да је у “случају Шешељ“ најмања кривица Србије:

- Одлука за пуштање Шешеља без икаквих услова, па самим тим и за изјаве које даје, је на Трибуналу. Резолуција ни на који начин неће и не може бити уперена против Србије.

Потпредсједник парламентарног Одбора за европске интеграције Ласло Варга каже  да у фокусу не треба да буде овај документ већ резолуција о напретку коју припрема ЕП:

- Ни та резолуција нема обавезујући карактер, али ће сигурно бити узета у обзир од стране ЕК и других тијела ЕУ које трасирају  Србији европски пут.

-Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор (ХДЗ) сматра да званични Загреб треба оштрије да реагује на ћутање српског државног врха због Шешељевих иступа, док Весна Шкаре Ожболт из Демократског центра поручује да “стрелице љутње треба да буду уперене према Хашком трибуналу који је капитулирао пред Шешељем“. Посланици у Сабору јуче су затражили и да се пред Србију стави низ неријешених питања, попут граница, као предуслов за улазак у ЕУ.