latinica  ћирилица
25/11/2014 |  11:54 | Аутор: РТРС

Њемачка: Азиланти са Балкана са зебњом чекају зиму

Избјеглице из балканских земаља поново су тема у њемачким медијима. Радио SWR пише о томе како окрузи у савезној држави Рајнланд-Пфалц убудуће више не желе да на територији својих општина примају избјеглице из балканских земаља.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

"Избјеглице из Македоније, Србије и Босне и Херцеговине умјесто да буду размјештене по општинама остајаће у прихватним центрима за избјеглице, стоји у документу, који је усвојило Вијеће округа Рајнланд-Пфалц на својој генералној скупштини, а у који је имао увид SWR."

Образложење за овакву одлуку је недавно усвојен закон, којим су балканске земље проглашене безбједним и то је аутоматски и разлог због којег општине у овој њемачкој покрајини не желе више да примају избјеглице из БиХ, Србије и Македоније.

"Општине страхују да више неће бити стамбеног простора за избјеглице из земаља у којима букти грађански рат као што је случај са Сиријом, Либијом и Авганистаном. Општине су се на овај начин", како преноси SWR, "отворено супротставиле министарки за интеграцију која је издала указ за тзв. презимљавање. По том указу савезна покрајина Рајнланд-Пфалц не би смјела да ускрати гостопримство азилантима с Балкана током зимских мјесеци", преноси њемачки радио SWR.

Тренутно, 1.915 лица из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније чека да се ријеши њихов случај. Према подацима из Савезног завода за миграцију и избјеглице поступак за одобравање азила траје у просјеку седам мјесеци. На државном нивоу  160.000 апликација стоји неријешено.

"Захтјеви упућени жупанијама биће прослијеђени савезној влади," рекао је министар Алт. "Државна влада треба да се суочи са посљедицама својих одлука о политици према избјеглицама, а не окрузи и општине", критиковао је портпарол парламентарне групе ЦДУ, Адолф Кесел.