latinica  ћирилица
25/11/2014 |  12:50 | Аутор: РТРС

У ФБиХ Дан државности, у Српској радни дан

На данашњи дан 1943. године у Мркоњић Граду одржано је Прво засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине. Тај датум различито се обиљежава у БиХ. У Федерацији се прославља као државни празник, док је у Републици Српској радни дан.

Досадашњи сазиви Парламентарне скупштине БиХ нису усагласили Закон о празницима, а један од узрока је и различито гледање на значај првог засједања ЗАВНОБИХ-а.

Власти Републике Српске инсистирају да се Дан државности БиХ празнује 21. новембра када су у Дејтону потписани Мировни споразум и Устав БиХ по којем је Босна и Херцеговина састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.

Синоћ одржаном пријему, бошњачког и хрватског члана Предсједништва, српски члан Предсједништва није присуствовао. 

Додик: У БиХ не постоји дан државности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да у БиХ не постоји дан државности.

"У БиХ не постоји дан државности, а 25. новембра обиљежава се дан ЗАВНОБИХ-а. Идеологија бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића не заснива се на идејама ЗАВНОБИХ-а, него на принципима `Исламске декларације` коју је написао његов отац Алија", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Подсјетио је да је Алија Изетбеговић у Другом свјетском рату био припадник фашистичке "Ханџар дивизије".

"Обиљежавањем овог датума жели се послати порука коју сви очекују, а у суштини се не живи са идејама ЗАВНОБИХ-а. У Федерацији БиХ могу да славе шта хоће, али ако желе БиХ онда се морају усагласти заједнички датуми који ће да буду обиљежавани", сматра Додик.

Он је поздравио одлуку предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да не присуствује обиљежавању 25. новембра, јер она одговара континуитету политике коју води Република Српска.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да 25. новембар за Републику Српску није никакав празник, јер се у Српској обиљежава 21. новембар - дан када је потписан Дејтонски мировни споразум.