latinica  ћирилица
25/11/2014 |  13:48 | Аутор: Агенције

Висока аерозагађеност у Сарајеву и Зеници

Хладно вријеме и данас је у сарајевској котлини појачало концентрацију прашине и штетних материја, па се ни јутрос с околних брда није могао видјети ниједан објекат у гарду од магле.
Сарајево - загађеност - Фото: dnevni avaz
Сарајево - загађеностФото: dnevni avaz

Познаваоци климатских промјена наводе да је разлог облака смога изнад Сарајева "екстремна концентрација прашине" коју узрокује кориштење прекобројних аутомобила и загађујућа ложишта.

Главни проблем у Сарајеву је питање великог броја аутомобила, око 150.000. Како грађани неммају новца за гријање на плин, за загријавање просторија поново користе угаљ што је допринијело аерозагађењу. Једино рјешење је смањити емисију у оваквим ситуацијама, јер Сарајево има природни услов који је главни проблем: температурна инверзија је поклопац на котлини и све што изазива загађење остаје у котлини испод 300 метара од базе, кажу шпзнаваоци.

Концентрације прашине у Сарајеву су "екстремне" и пуно веће у односу на друге градове. "Најзагађенији смо град прашином у Европи, други градови у БиХ су загађени другим честицама. Зеница има сумпордиоксид, Тузла прашину и сумпордиоксид, али када су инверзије што се тиче прашине, Сарајево је најзагађеније, упозорили су експерти.

Као једно од рјешења за проблем загађења ваздуха, предлажу се субвенцију гаса за грађане, те изградња тзв. брзих цеста чиме би се смањиле гужве на саобраћајницама и задржавање возила на цестама.

Угрожени и грађани Зенице

У сличним проблемима су и грађани Зенице који се боре с повећаном концентрацијом прашине и сумпорног диоксида који су изнад дозвољених граница. Власти не очекују да ће се стање побољшати ни током зимских мјесеци.

Једино што су могли да учине, то је да грађанима препоруче да смање боравак на отвореном у периоду повишених концентрација полутаната, а посебно када је концентрација сумпорног диоксида изнад 455 г по метру кубном.

Ово упозорење је посебно намјењено старијим особама, хроничним болесницима и дјеци.